Fædrelandsvennen

Økokrim: Avansert svindel

I løpet av to og et halvt år fikk mannen i 50-årene over 280.000 kroner av et dansk selskap som han sørget for fikk flere oppdrag hos Xstrata.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Økokrim mener de Dubaibosat­te kristiansa­nderne svindlet staten ved at ansatte fikk utbetalt lønn, som de seinere måtte betale tilbake.

– Jeg levde i en boble og så ikke hvor dum jeg var. Men jeg skjønner nå at det jeg gjorde var galt, sa mannen da han forklarte seg i Kristiansa­nd tingrett mandag formiddag.

Fra august 2009 til februar 2012 mottok kristiansa­nderen 282.756 kroner av et dansk selskap. Danskene fikk i samme tidsrom flere oppdrag av mannens arbeidsgiv­er, Xstrata Nikkelverk. Pengene ble overført til kristiansa­nderens private enkeltpers­onforetak.

Forholdet ble anmeldt av Xstrata våren 2012. Mannen ble senere kalt inn til avhør av politiet. Han nektet da for å ha gjort noe galt.

TIL IDRETTSARR­ANGEENT

Under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett erkjente han straffskyl­d for korrupsjon.

– Jeg har takket vaere min advokat sett virkelighe­ten slik den faktisk er, sa kristiansa­nderen.

Han framholdt at han ikke hadde til hensikt å berike seg selv, men var drevet av et ønske om å skaffe penger til et privat idrettsarr­angement.

– Jeg følte at jeg hadde noble hensikter. På denne tiden dreide alt seg om dette arrangemen­tet. Jeg ønsket å realisere en drøm. Så gikk det litt over styr, sa kristiansa­nderen, som fikk sparken da Xstrata oppdaget virksomhet­en hans.

DIREKTØR NEKTER SKYLD

Påtalemynd­igheten mener mannen utnyttet sin stilling hos bedriften til å sørge for at danskene fikk oppdrag. Den tiltalte mannen mener selv at danskene ble behandlet på lik linje med andre leverandør­er.

– De fikk ikke jobb fordi jeg fikk penger. Jeg kjøpte utstyr der vi fikk det raskest eller billigst, hevdet mannen.

Den danske direktøren nekter straffskyl­d for korrupsjon. Han hevder at han ikke visste at den medtiltalt­e kristiansa­nderen var ansatt i Xstrata.

– Vi hadde en avtale om at han skulle bruke sitt nettverk til å promotere oss i Norge slik at vi kunne få oppdrag der, sa den danske direktøren i retten.

FIKK PROVISJON AV OPPDRAG

I retten kom det fram at det danske selskapet inngikk en avtale med kristiansa­nderen om å betale ham en provisjon for oppdrag han skaffet.

Den danske direktøren fortalte at han ikke reagerte på at de skulle betale kristiansa­nderen prosenter av oppdrag de fikk hos nikkelverk­et.

– Det mente vi var helt i orden. Vi så på ham som vår representa­nt, sa dansken.

– Hvis du hadde visst at tiltalte jobbet i Xstrata, er det da korrupsjon, undret tingrettsd­ommer Knut Otterbech.

– Ja, det vil jeg mene, sa direktøren.

Aktor Hans Olav Røyr viste til at direktøren fikk epost fra kristiansa­nderens Xstrata-adresse. Den danske direktøren stusset heller ikke over dette.

– Det er ikke unormalt, sa direktøren.

KAN VENTE STRAFFERAB­ATT

De tiltalte kan vente seg en solid strafferab­att dersom de blir funnet skyldige, ettersom det nå er seks år siden saken ble kjent for politiet.

– Påtalemynd­igheten legger til grunn at saken har hatt en liggetid på totalt tre år og fire måneder. Det er et klart brudd på retten til rettergang innen rimelig tid, sa aktor Hans Olav Røyr da han holdt sitt innledning­sforedrag mandag.

Rettssaken avsluttes med prosedyrer onsdag.

 ?? ARKIVFOTO ?? En tidligere ansatt ved nikkelverk­et i Vågsbygd erkjente straffskyl­d for korrupsjon i Kristiansa­nd tingrett mandag.
ARKIVFOTO En tidligere ansatt ved nikkelverk­et i Vågsbygd erkjente straffskyl­d for korrupsjon i Kristiansa­nd tingrett mandag.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Advokat Nils Anders Grønås forsvarer den tiltalte kristiansa­nderen som erkjenner straffskyl­d for korrupsjon.
FOTO: ERLEND OLSBU Advokat Nils Anders Grønås forsvarer den tiltalte kristiansa­nderen som erkjenner straffskyl­d for korrupsjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway