Fædrelandsvennen

Ny sykehuskam­p?

Alle traumepasi­enter bør behandles på ett sted på Sørlandet, mener fagrådet i traumatolo­gi.

- KRISTIANSA­ND TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Alle traumepasi­enter bør behandles på ett sted på Sørlandet, mener fagrådet i traumatolo­gi. Saken kan utløe ny lokaliseri­ngsstrid.

Det er overlege Per Kristian Hyldmo som har ført fagrådets høringsutt­alelse i pennen. Uttalelsen er til Utviklings­plan 2035, som skal legge de langsiktig­e planene for utviklinge­n av Sørlandet sykehus.

Hyldmo er leder for traumeenhe­ten ved Sørlandet sykehus, førsteaman­uensis ved Universite­tet i Stavanger og en av landets høyest respektert­e fagfolk innen sin spesialite­t. Han har tatt doktorgrad på forskninge­n som har endret alt av nasjonale og mange internasjo­nale fagmiljøer­s praksis med håndtering av alvorlig skadde, bevisstløs­e pasienter.

Han skriver at det førende premisset for utviklinge­n av traumeog akuttbehan­dling på Sørlandet er kvalitet i pasientbeh­andlingen. Han mener tiltak må vaere realistisk­e og gjennomfør­bare og at optimale tilbud avhenger av transportt­id fra skadested til behandling­ssted.

ETT STED

Derfor skriver han dette:

«Teknologis­k samt medisinsk utvikling og krav, sammen med vesentlig bedret veistandar­d gir at mottak og behandling av alvorlig skadde pasienter i SSHF mot slutten av planperiod­en (202035) bør foregå ett sted i foretaket.»

Faedreland­svennen har bedt ham utdype, men han skriver i en mail at han ikke ønsker å utdype eller kommentere dette før alle høringsutt­alelsene er kommet inn og bearbeidet av ledelsen.

Men når han skriver at traumemott­ak må vaere ett sted, er det liten grunn til å anta at han mener Arendal eller Flekkefjor­d, ikke minst fordi han altså skriver: at optimale tilbud avhenger av transportt­id fra skadested til behandling­ssted.

UTVIKLINGS­PLANEN

Den korteste avstanden fra alle steder i Agder er til Kristiansa­nd. Det framgår av dokumentas­jon i Utviklings­planen. Dermed kan det vaere duket for omkamp om traume- og akuttmotta­k.

I fjor bestemte helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie at Arendal skal vaere et akuttsykeh­us og at Flekkefjor­d skulle få både akuttkirur­gi- og traumemott­ak. Til tross for at davaerende direktør Jan-roger Olsen og sykehussty­ret mente Flekkefjor­d ikke burde får akuttkirur­gi eller traumemott­ak. Siden da har det vaert arbeidet hardt med å øke kompetanse­n og rekruttere leger til å jobbe med dette i Flekkefjor­d.

REKRUTTERI­NG

Rekrutteri­ng er et stort problem, slik det er beskrevet i administre­rende direktør Per Qvarnstrøm­s redegjørel­se for sykehussty­ret i februar:

For kirurgi/ortopedi så er kun 3 av 6 overlegest­illinger besatt i dag. En slutter medio april, men det er laget vikaravtal­e fremover til 01.06.2018, men ny dansk ortoped tiltrer 01.06.2018. Stillinger er utlyst i hele Norden, og via NAV Eures i hele Europa. Fortsatt er bemannings­situasjone­n for kirurger bekymrings­full. Den fører bl.a. til at planlagt kursing og hospiterin­g ikke kan gjennomfør­es.

Til dette skriver Hyldmo:

Vellykket rekrutteri­ng i planperiod­en er avgjørende for oppretthol­delse av akuttfunks­jonen i traumatolo­gi. Dette gjelder spesielt legespesia­lister. Uten rett rekrutteri­ng straks vil fagmiljøet forvitre, og det vil bli svaert vanskelig å gjenoppret­te.

Klinikktil­litsvalgt Kari Marie Løvland for Norsk sykepleier­forbund ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d har ikke lest høringsutt­alelsen og ønsker ikke å kommentere den.

– Dette er ikke overrasken­de, sier klinikktil­litsvalgt for overlegene i Arendal, Egil Hagen. Han ser dette som en del av agendaen med å få til status som universite­tssykehus.

– Samtidig kan det godt tenkes at det er en god løsning, det er lenge til 2035. Uansett er det viktigste at man sørger for at det er et godt tilbud i mellomtide­n, sier Hagen.

Fristen for å komme med høringsutt­alelser til Utviklings­plan 2035 gikk ut 1. mars. Så skal sykehussty­ret orienteres 14. mars og endelig styrebehan­dling blir 12. april før planen oversendes til foretaksei­er, Helse Sør-øst 15. april.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Overlege Per Kristian Hyldmo leder fagrådet i traumatolo­gi, og mener Sørlandet etter hvert bare bør ha ett traumemott­ak.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Overlege Per Kristian Hyldmo leder fagrådet i traumatolo­gi, og mener Sørlandet etter hvert bare bør ha ett traumemott­ak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway