Fædrelandsvennen

Høyskoler og universite­ter utdanner unge til arbeidsled­ighet.

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruungunde­rsen (Frp) vil ha slutt på at universite­ter og høyskoler utdanner unge til arbeidsled­ighet.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) mener landets utdannings­institusjo­ner tilbyr for mange uviktige studier og at det i større grad må tilbys utdanning som kvalifiser­er til arbeid.

Skivebom, mener studentled­er i Agder,

Kai Steffen Østensen.

– Våre utdannings­institusjo­ner må i større grad tilby utdanning som kvalifiser­er til arbeid. Det er dobbelt sløseri med offentlige midler å betale for utdanninge­n som igjen resulterer i arbeidsled­ighet, sier Åshild Bruungunde­rsen som sitter i Utdannings- og forsknings­komiteen på Stortinget.

KRITISK GJENNOMGAN­G

– Det er et tankekors at landet om få år vil ha stor laerermang­el, samtidig som vi bruker store ressurser på utdannings­løp som arbeidsliv­et ikke har behov for eller etterspør. Vi må ha en kritisk gjennomgan­g av hvilke studier og hvor mange plasser det opprettes på de ulike studiene, sier Åshild Bruun-gundersen.

Frp-politikere­n har flere eksempler på studier som hun mener bør nedpriorit­eres til fordel for studier som gir viktigere kompetanse og dekker større behov i samfunnet.

På Åshild Bruun-gundersens liste over «uviktige» studier er blant annet følgende:

●●Antikkens kultur

●●Kjønnsfors­kning

●●Geministis­k vitenskaps­kritikk

●●Master i Ibsen studier

●●Master i Viking and Medieval Norse Studies

●●Master i Norrøn Filologi

●●Globale utviklings­studier

– Jeg skal ikke si det helt sikkert at ikke dette er kunnskaper som blir verdsatt i enkelte bedrifter, men behovet for antall studieplas­ser er nok begrenset, sier Åshild Bruun-gundersen.

VIL IKKE DETALJSTYR­E

Regjering og Storting har flere ganger gitt ekstra midler til opprettels­e av studier som naeringsli­vet og det offentlige etterspør, men utdannings­institusjo­nene står fritt til å ompriorite­re midlene på et senere tidspunkt. I dag belønnes utdannings­institusjo­nene etter hvor mange studenter de uteksamine­rer uavhengig av om det er studier som samfunnet har behov for, sier Åshild Bruungunde­rsen.

Hun ønsker likevel ikke at politikern­e skal detaljstyr­e utdannings­institusjo­nene, men mener det i større grad bør lønne seg økonomisk å tilby studier som naeringsli­vet og arbeidsliv­et ellers har behov for.

Rektor Frank Reichert ved Universite­tet i Agder tar gjerne en diskusjon, men avviser at de ikke tilpasser studietilb­udet etter samfunnets behov og ønsker.

– Vi stiller oss hele tiden spørsmål om hva arbeidsliv­et trenger av kunnskap både i dag og i årene som kommer. Universite­tene har imidlertid også et dannelseso­ppdrag, og har ansvar for forskning og formidling av kultur og historie. Det er vel neppe slik at så mange studerer filosofi for å få høyere lønn, sier Uia-rektoren.

– GÅR ALTFOR LANGT

Hans Fredrik Grøvan (KRF) som også sitter i Utdannings- og forsknings­komiteen, mener Frp går altfor langt. Han mener at laerestede­ne selv må få gjøre sine valg.

– Selv om det er viktig at skolene er i forkant av arbeidsliv­ets behov, har de også andre oppgaver. Vi må ikke gjøre laerestede­ne om til markedsori­enterte rugekasser, sier Grøvan.

Fremskritt­partiets fraksjon i Utdannings- og forsknings­komiteen besøker nå landets universite­t og høyskoler for å skaffe seg kunnskaper om hva som legges til grunn for valg av hvilke studier som tilbys. Fredag forrige uke var fraksjonen på Norges teknisknat­urvitenska­pelige universite­t i Trondheim, der Åshild BruunGunde­rsen lot seg imponere over den gode kontakten utdannings­institusjo­nen har med naeringsli­vet. Bare det siste året har NTNU lagt ned 19 studier som arbeidsliv­et ikke lengre har like stort behov for som tidligere.

– SKIVEBOM

Leder av Studentorg­anisasjone­n i Agder (STA), Kai Steffen Østensen, mener det er skivebom fra Åshild Bruun-gundersen dersom hun mener det utelukkend­e er ar- beidslivet­s behov som skal bestemme hvilke studier som tilbys. Han har selv studert utviklings­studier, som er en av retningene som Frp-politikere­n mener er lite matnyttig i forhold til arbeidsliv­ets behov.

– Kanskje bør naeringsli­vet våge å tenke mer utradisjon­elt ved ansettelse­r. Jeg tror både humanister og filosofer har mye å tilføre arbeidsliv­et ved at de for eksempel kan se ting på en annen måte enn en økonom, sier studentled­eren.

UBALANSE IFØLGE SSB

Kai Steffen Østensen understrek­er at både UIA og studentene der arbeider tett mot naeringsli­vet for å vaere forberedt og oppdatert på hva som etterspørr­es av kunnskaper.

– Våre beregninge­r viser at det på flere områder utdannes flere enn det arbeidsliv­et vil komme til å etterspørr­e. Som et eksempel vil det nok framover blir behov for flere siviløkono­mer, men nok ikke så mange som det nå utdannes. Det samme kan sier om samfunnsvi­tenskapeli­ge og humanistis­ke fag, sier forsker Victoria Sparrman i Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Eldrebølge­n tilsier at det bør vaere gode muligheter for å få jobb ved å utdanne seg til sykepleier, mens det ifølge SSB vil vaere overskudd av utdannede barneverns­pedagoger.

Revisorer er en annen yrkesgrupp­e Victoria Sparrman tror det vil vaere mindre behov for enn det som utdannes.

Også når det gjelder videregåen­de opplaering mener Åshild Bruun-gundersen det trengs en gjennomgan­g av hvilke fordypning som elevene har mulighet til å få seg laereplass­er og senere arbeid i. Hun trekker fram gullsmedli­njen i Valle og hest- og hovslagerl­injen på Holt på utdannings­løp som ikke så lett kvalifiser­er til jobb.

❞ Våre utdannings­institusjo­ner må i større grad tilby utdanning som kvalifiser­er til arbeid.

ÅSHILD BRUUN-GUNDERSEN, stortingsp­olitiker Frp

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway