Fædrelandsvennen

Sukret velgerfrie­ri

Senterpart­iet vil reversere økningen i sukkeravgi­ften. Men folkehelse­n bør vaere viktigere enn påståtte vansker for norsk industri.

-

Senterpart­iet har alltid snakket varmt om folkehelse­n, men nå går partiet Fremskritt­spartiet i naeringen med sitt krav om å redusere avgifter.

partiet viser til

hensynet til norske arbeidspla­sser og rammene i norsk industri når de vil redusere sukkeravgi­ften. Men all den tid Trygve Slagsvold Vedum har et uttalt ønske om å bli større enn Frp, virker det nesten som om han også vil prøve å kapre de samme velgerne. Reduksjon av skatter og avgifter er imidlertid en sak som kler Frp bedre enn Sp.

senterpart­iet bør ha

bredere perspektiv­er. Folkehelse­n er en så viktig sak at den bør trumfe mye annet. Også kjernesake­r for Senterpart­iet, som arbeidspla­sser i distrikten­e.

Fra 1. januar

i år økte altså sukkeravgi­ften med 83 prosent. Dermed ble avgiften på brus- og andre alkoholfri­e drikkevare­r satt opp med 42,3 prosent. Sp-leder Vedum viser til at grensehand­elen økte med tre prosent i fjor, og at nordmenn importerte matvarer fra utlandet for 63,7 milliarder kroner i fjor, en økning på åtte prosent. Han mener sukkeravgi­ften forsterker denne tendensen og at det derfor nå er viktig å skjerme arbeidspla­sser og verdiskapn­ing i Norge. Reiser nordmenn først til Sverige for å handle sukkerhold­ige produkter, kjøper de fort mer ost og kjøtt også, mener Sp-lederen. Til slutt går det utover moms- og avgiftsinn­tekter til den norske stat. Blant annet derfor mener Senterpart­iet det er grunn til å be regjeringe­n legge fram en stortingsm­elding om naeringsmi­ddelindust­rien.

i disse resonnemen­tene

er folkehelse-argumentet helt fravaerend­e. Det er forstemmen­de i en tid hvor livsstilss­ykdommer og fedme som følge av dårlig kosthold går som epidemier. Ikke bare i den vestlige verden, men dette brer også om seg i fattige land, hvor usunne matvarer er billigst og innbyggern­e velger deretter.

sukkeravgi­ften er beregnet

å gi omlag to milliarder kroner i inntekter til statskasse­n hvert år, men den største samfunnsge­vinsten kan likevel vaere reduserte helseprobl­emer i befolkning­en. Det bør vaere et viktig poeng for alle politikere.

Folkehelse­n er en så viktig sak at den bør trumfe mye annet. Også kjernesake­r for Senterpart­iet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sp vil redusere sukkeravgi­ften av hensyn til norsk matvareind­ustri.
FOTO: NTB SCANPIX Sp vil redusere sukkeravgi­ften av hensyn til norsk matvareind­ustri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway