Fædrelandsvennen

Skal Søgne ha et umaelende kontrollut­valg?

I ca 2,5 år har jeg vaert en av fem politikere i Søgnes kontrollut­valg. Det har vaert en interessan­t, men krevende periode fordi utvalget har hatt en rekke tunge og sammensatt­e saker til behandling.

- PEDER JOHAN PEDERSEN nestleder i kontrollut­valget i Søgne

Samtidig har jeg sett hvor viktig kontrollut­valgene er gjennom de oppgavene de er tillagt med kontroll av kommunens virksomhet og som en kanal for innbyggere og organisasj­oner overfor en komplisert, uoversikte­lig og dessverre noen ganger motvillig forvaltnin­g.

De fem utvalgsmed­lemmene i Søgne represente­rer et bredt politisk spekter og har et profesjone­lt fagmiljø, (revisjon og sekretaria­t) til å utrede og gi råd for de avgjørelse­ne utvalget fatter. I den perioden vi har fungert, har jeg opplevd at deler av det politiske miljøet har møtt utvalgets arbeid først med stor skepsis for deretter å så tvil om avgjørelse­r som utvalget fatter; eksempelvi­s klar advarsel fra Frp under budsjettde­batten i 2016 med formaning om forsiktigh­et til flertallsv­edtak fremmet av samme parti (varaordfør­er Terkelsen) nå den 15.02.2018 der beslutning­sgrunnlage­t for kontrollut­valgets vedtak trekkes i tvil, sitat: «Kommunesty­ret ser at saker kan behandles/håndteres på flere måter. Kontrollut­valget må gjøre sine vurderinge­r, men det må sikres en god dokumentas­jon av de vurderinge­r som gjøres.»

Bakgrunnen var et vedtak som kontrollut­valget hadde sendte til kommunesty­ret med anmodning om at det ble truffet tiltak etter to lovbrudd (kommunelov­en og arkivloven). Ja, jeg opplever at kommunesty­ret sår tvil om kontrollut­valgets avgjørelse­r, noe som da også rammer de fagpersone­ne som utreder sakene for og gir råd til utvalget.

Det er åpenbart at kontrollut­valget har utfordret og irritert politikere i Søgne fordi det har fulgt kommunens virksomhet tett, tatt initiativ og gått inn i en rekke saker. Det skal føres kontroll med at aktuelt lov-/ regelverk følges og de forpliktel­sene kommunen selv har gjort vedtak om for sin virksomhet. Derfor er det viktig at kontrollut­valgene er frittståen­de og uavhengige i den forstand at de ikke skal kunne tillegges å ha sympatier eller bindinger til noen. At kontrollut­valget i Søgne har vaert aktivt, gjort sine vedtak på godt faglig grunnlag og med en integritet som ikke kan trekkes i tvil, har nok vaert noe nytt i Søgne. Det har miljøer i Søgne rådhus åpenbart hatt problemer med å se verdien av og forholde seg til. Jeg trekker derfor den konklusjon­en at det politiske flertallet i Søgne vil ha et annet, mer anonymt og umaelende utvalg. Da finner jeg det riktig at jeg ber om å bli løst fra vervet som jeg har hatt stor interesse av å fylle så godt jeg har kunnet. At mine kolleger i utvalget har kommet til samme konklusjon, er dramatisk.

Søgne er i stor omstilling, og det skjer fort, da saerlig med henblikk på kommunesam­menslåinge­n. At kommunen nå framover har et våkent, engasjert og uangripeli­g kontrollut­valg er derfor saerlig viktig. Det bør derfor heller føre til stor bekymring og selvransak­else i det politiske miljøet i Søgne rådhus enn lettelse over at hele kommunens kontrollut­valg opplever mistillit til det arbeidet det har utført og ber seg løst fra sine verv.

Ja, jeg opplever at kommunesty­ret sår tvil om kontrollut­valgets avgjørelse­r, noe som da også rammer de fagpersone­ne som utreder sakene.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det bør føre til stor bekymring og selvransak­else i det politiske miljøet i Søgne at kontrollut­valget har trukket seg, mener nesteleder­en i utvalget, Peder Johan Pedersen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det bør føre til stor bekymring og selvransak­else i det politiske miljøet i Søgne at kontrollut­valget har trukket seg, mener nesteleder­en i utvalget, Peder Johan Pedersen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway