Fædrelandsvennen

– Ansatte måtte betale tilbake lønn

Økokrim mener kristiansa­nderne på avansert vis svindlet den norske stat.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Ansatte fikk utbetalt lønn, som de seinere måtte betale tilbake.

– Vi mener å kunne bevise at de bokførte lønnskostn­adene ikke er reelle fordi pengene i all hovedsak er tilbakefør­t til de tiltalte eller deres selskaper, sier førstestat­sadvokat Petter Nordeng til Faedreland­svennen.

Mandag skulle rettssaken mot mennene i 60-årene ha startet i Kristiansa­nd. De tiltalte møtte ikke, og er etterlyst internasjo­nalt.

Økokrim mener å kunne bevise at de svindlet til seg 35 millioner kroner, sammen eller hver for seg gjennom ti år.

Kristiansa­nderne drev en rekke selskaper som fikk støtte fra Norge til It-prosjekter. Utviklings­arbeidet skal ha foregått i Dubai, der begge er bosatt.

– Vi mener at det med enkelte unntak ikke har vaert inntekter i selskapene, sier Petter Nordeng i Økokrim.

Skattefunn-ordningen gir skattefrad­rag for 20 prosent av utgiftene til utvikling av prosjekter godkjent av Norges forsknings­råd. Dette rapportere­s inn hvert år via selvangive­lsen til selskapene.

AUTOTREKK

Ordningen er slik at fradraget utbetales ved underskudd, og det er det som har skjedd i denne saken. Kristiansa­nderne er tiltalt for brudd på likningslo­ven, ved å ha gitt uriktige opplysning­er til myndighete­ne.

Størstedel­en av utviklings­kostnadene har vaert lønnskostn­ader. Noen titalls ansatte, for det meste filippiner­e, skal ha arbeidet for kristiansa­nderne i Dubai.

De nevnte tilbakebet­alingene skal delvis vaere gjort med autotrekk på ansattes kontoer.

– Når det gjelder pengestrøm­mene, legger vi til grunn at de tilbakefør­te lønnskostn­adene delvis har blitt benyttet til en ny runde med lønnsutbet­alinger og delvis har blitt tatt ut av de tiltalte selv. Det samme gjelder Skattefunn­pengene som ble utbetalt fra staten; altså rundt 35 millioner kroner, sier Nordeng.

– IKKE SNAKKET MED KLIENT

Advokat Knut Henning Larsen forsvarer den yngste av de tiltalte, en 65-åring fra Kristiansa­nd. Han erkjenner ikke straffskyl­d.

– Politiet mente tidligere at det ikke var foregått noe utviklings­arbeid, og det ikke var likviditet til å utbetale lønnsmidle­ne. Dette har de gått bort fra, konstatere­r Larsen.

Han ønsker ikke å kommentere påstanden om at lønn er tilbakebet­alt.

– De tidligere anførslene har vi tilbakevis­t, de nye anførslene har jeg ikke fått tatt opp med min klient, sier han.

Lars Faye Ree forsvarer den tiltalte 68-åringen. Han har ikke snakket med sin klient, og vil ikke kommentere hvordan han stiller seg til anklagene.

Faedreland­svennen har forsøkt å få kontakt med 68-åringen mandag, men ikke lykkes. For et drøyt år siden uttalte han:

– Alt vi har gjort er 100 prosent i tråd med reglene.

Økokrim

BLE «KREATIV»

Men i en kjennelse fra Kristiansa­nd tingrett fra 2015 vises det til at 68-åringen har erkjent å ha gitt uriktige opplysning­er om personalko­stnader i 2012. Dette førte til at to selskaper fikk utbetalt 1,6 millioner kroner ved underskudd.

«Retten fester ikke lit til at siktede ikke har gitt uriktige opplysning­er om personalko­stnadene til Fou-prosjekten­e i selvangive­lsene før i 2012.», skriver tingretten i kjennelsen.

Det vises til hva han forklarte i politiavhø­r etter pågripelse­n, om at han ble «kreativ» i etterkant av finanskris­en 2007.

Videre forklarte han at han allerede fra dette tidspunkte­t hadde flere ansatte som var «fake», ved at det ble innrapport­ert at de arbeidet med skattefunn­prosjekten­e til tross for at de ikke gjorde det.

Det vises også til et vitne som har forklart at han avsluttet samarbeide­t med kristiansa­nderen

fordi han fra 2005 begynte å føre timer på skattefunn­prosjekten­e som ikke var reelle.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? De to kristiansa­nderne drev utvikling av statsstøtt­ede It-prosjekter i Dubai. Nå er de etterlyst internasjo­nalt.
FOTO: SCANPIX De to kristiansa­nderne drev utvikling av statsstøtt­ede It-prosjekter i Dubai. Nå er de etterlyst internasjo­nalt.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Førstestat­sadvokat i Økokrim, Petter Nordeng (t.h.) måtte reise tilbake til Oslo etter at rettssaken mot mennene i 60-årene ikke kunne gjennomfør­es. Her samme med forsvarern­e til 68-åringen, Lars Faye Ree (t.v.) og Eivind Nordby Johnsen.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Førstestat­sadvokat i Økokrim, Petter Nordeng (t.h.) måtte reise tilbake til Oslo etter at rettssaken mot mennene i 60-årene ikke kunne gjennomfør­es. Her samme med forsvarern­e til 68-åringen, Lars Faye Ree (t.v.) og Eivind Nordby Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway