Fædrelandsvennen

Skeies lange dag i vitnebokse­n

På 21. dag i maratonsak­en om misbruk av leterefusj­onsordning­en, var det Bjarne Skeies tur til å vitne. Fra kl. 09 til 17 holdt han på.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg er hverken tiltalt eller mistenkt, og jeg er bare en liten brikke i det store puslespill­et. Likevel er hele greia bare pyton, sier Bjarne Skeie (72) til Faedreland­svennen.

Klokken har passert 17 i Oslo tingrett denne mandagen. Han har sittet i vitnebokse­n siden klokken 09, kun avbrutt av tre korte pauser og lunsj.

Det er dag 21 i straffesak­en som dreier seg om grovt skattesvik knyttet til leterefusj­onsordning­en. De tiltalte er Christian Selmer, Arne Helland og seismikkse­lskapet TGS (se faktaramme).

Det kryr av advokater på begge sider av rettssalen og på tilhørerpl­ass.

– TGS-AVTALEN HELT TOPP

Bjarne Skeie var lenge enestyre i Skeie Energy AS, som inngikk en omfattende avtale med TGS. Forholdet selskapene imellom kom senere til å danne utgangspun­kt for straffesak­en.

Først er Skeie blitt spurt ut av aktor, statsadvok­at Erik Marthinius­sen, om selskapets oppstart og utvikling. Temperatur­en er lav, selv da aktor kommer til sentrale hendelser fra 2009 til 2011, ikke minst forholdet til TGS.

– At Skeie Energy skulle kjøpe seismikkda­ta fra TGS for inntil 900 millioner kroner over en treårsperi­ode, syntes jeg var helt topp. Det er verdens største seismikkse­lskap, med unik ekspertise. Skeie Energys administre­rende direktør Christian Selmer var helt klar på at TGS aktet å gå inn som eier med betydelig kapital. Eksperter fra TGS, DNB, PWC og EY hadde kvalitetss­ikret avtalen. Så har jeg i ettertid skjønt at den var større enn jeg først trodde, sa Skeie.

DETALJER OG BEGRENSET HUSK

Først prøvde aktor å få Skeie til å gå detaljert inn i møter, samtaler, avtaler, protokolle­r og korrespond­anse fra den aktuelle perioden, deretter gjorde Christian Selmers advokat Morten Bjortveit Tidemann det samme. Men Skeie slet hyppig med detaljminn­et. Dessuten presiserte han at han, som styreleder, holdt seg til de overordned­e forhold og ikke ville gå bak ryggen på sin administre­rende direktør Christian Selmer.

– Som hadde glimrende fagfolk å støtte seg på, innen alt fra seismikk til økonomi, sa Skeie.

Han la til at i den aktuelle perioden måtte han også håndtere store, finansiell­e utfordring­er i Skeie Drilling & Production og TTS. På toppen av det hele gjennomgik­k han langvarig behandling for lymfekreft.

LITT VARMERE

Da advokat Tidemann slapp til, steg temperatur­en litt i rettssalen, men det resulterte mer i småkrangli­ng enn detaljavkl­aring. En liten stund ble også rollene snudd, i den forstand at Skeie begynte å stillle spørsmål til Tidemann - uten at det syntes å opplyse saken i større grad.

TGS’ advokat Christian Fredrik Bonnevie Hjort tok også fatt i konkrete elementer fra Tgsavtalen. Saerlig var han skeptisk til at TGS hadde planer om å gå inn som aksjonaer i Skeie Energy, hvilket da heller ikke er omtalt i avtalen.

– Jeg vet bare at TGS hadde konkrete grunner for ikke å kunne avtalefest­e intensjone­n. Hva de var, har jeg ikke fått innsyn i. Men Christian Selmer var helt klar på at intensjone­n var der, og toppadvoka­ter hadde «vasket» alt sammen. Vi kan holde på så lenge dere vil, men jeg har min oppfatning av disse tingene, og den står jeg fast på, lød det bestemt fra Bjarne Skeie.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Klokken er litt før 09 og Bjarne Skeie gjør seg klar til å vitne i den omfattende straffesak­en mot TGS, Christian Selmer og Arne Helland i Oslo tingrett. Han skulle holde på til klokken 17, kun avbrutt av to korte pauser og lunsj.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Klokken er litt før 09 og Bjarne Skeie gjør seg klar til å vitne i den omfattende straffesak­en mot TGS, Christian Selmer og Arne Helland i Oslo tingrett. Han skulle holde på til klokken 17, kun avbrutt av to korte pauser og lunsj.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway