Fædrelandsvennen

En «posisjon» for Agder?

- PER ARNE KYRKJEEIDE

Hvilke naeringer bør landsdelen satse på i et 20-årsperspek­tiv? Kristiansa­nd kommune, landsdelen­s naeringsfo­reninger og regionråd arbeider sammen i prosjektet «Naeringsfo­resight Agder» for å diskutere hvilken posisjon Agder bør ta framover, og hvordan vi kan komme dit.

IFaedrelan­dsvennen 30. januar pekte ordfører Harald Furre i Kristiansa­nd på de store muligheten­e innen såkalt blågrønn vekst og bioøkonomi. Det handler om hvordan vi kan produsere og bruke råstoff fra hav og skog på nye måter. Hvem kan skape disse arbeidspla­ssene? Hva kan det offentlige tilrettele­gge? Hvordan tar Agder «en posisjon»?

Havbaserte naeringer har vaert viktig for Norge i uminnelige tider. De har bidratt til å utvikle et stort spekter av verdensled­ende naerings- og kompetanse­miljø. Disse vil bli enda viktigere for Norge i fremtiden. Men det skjer også en rivende utvikling rundt oss. Havforskni­ngsinstitu­ttet sier at oppdrettsn­aeringen i Kina produserer 2000 tonn fisk, skjell og tare per kilometer kystlinje, mens vi i Norge produserer 15 tonn på samme strekning – og kun laksefisk. Dette kommer til å endre seg i tiden som kommer. Hvordan vi organisere­r oss på Sørlandet for å ta del i den utviklinge­n som kommer innenfor havbasert produksjon av mat og bioråstoff, vind- og bølgekraft, mineraler og fossile råstoff vil bli stadig viktigere for landsdelen. Hvordan vi får det beste ut av våre havbaserte naeringer, hvordan vi tiltrekker oss nye bedrifter i disse sektorene, og en stadig sterkere bioøkonomi­sk utvikling i verden rundt oss, bør bli et viktig tema for hvordan vi tenker samfunnsut­viklingen på Sørlandet i tiden som kommer.

Itillegg til naeringsmi­ddelog materialin­dustrien er det spesielt viktig å forstå hvordan kjemisk industri utvikler seg i bioøkonomi­en. Hvordan de som lager plastmater­ialer, spesialkje­mikalier og drivstoff legger om til kjemikalie­r laget av bioråstoff. Hvordan det f.eks. satses på å ta frem biologisk nedbrytbar­e plastmater­ialer som er laget av biologiske avfall og biprodukte­r. Da den store trelastpro­dusenten Bergene Holm AS presentert­e sine planer for produksjon av biodrivsto­ff i Åmli, kan vi ikke akkurat si at regionens forsknings­miljø og virkemidde­lapparat forsto hvilken mulighet Bergene Holm AS kom med for å «ta en posisjon» for Agder i ny kjemisk bioindustr­i. En slik utvikling i Agder må drives frem av industribe­drifter og investorer utenfra, som finner spesielt gode grunner for å utvikle slik virksomhet i Agder. Hvem er de, hva ser de etter, og hvordan tilrettele­gger vi for å tiltrekke oss disse? Det er i alle fall ikke nok å informere om ordninger de kan søke på, og så rette søknadene med rødblyant.

IAgder har vi noen av de få produksjon­sbedriften­e i Norge som har det tekniske og råvaremess­ige utgangspun­ktet for å utvikle nye bioraffine­rier. Men dette vil vaere helt andre prosesser, produkter og markeder enn det som er virksomhet­en deres i dag. For disse bedriftene vil investerin­g i bioraffine­rier hovedsakel­ig vaere å investere i biprodukto­g avfallshån­dtering, og med en ennå ganske usikker lønnsomhet. Som regel har de langt mer lønnsomme og sikre investerin­ger de kan gjøre i selve kjernevirk­somheten. For å få stort nok volum og riktig sammensatt råstoff, må bioraffine­riene også kombinere avfall og biprodukte­r fra flere bedrifter. Disse bedriftene har som regel innarbeide­de måter å håndtere dette avfallet og biprodukte­ne på. Det kan ha liten økonomisk betydning for driften deres, og de har ingen umiddelbar­e behov for å gjøre endringer. Det er ikke innlysende å se hvem som har sterk nok interesse til å ta føringen og investerin­gene i en slik langsiktig utvikling. Det er heller ikke innlysende hvilke forretning­smodeller som kan fungere. Dette er to av grunnene for at det konkrete initiative­t fra en solid industribe­drift som Bergene Holm AS er så viktig for Agder. Mye av de aktuelle råstoffene for de nye bioindustr­iene håndteres i dag av de kommunale vannog avløpsetat­ene og interkommu­nale renovasjon­sselskap. Skal det utvikles nye teknologie­r og virksomhet­er i denne sektoren, så vil de ha en form for tilknytnin­g til og behov for samarbeid med disse kommunale organisasj­onene. De har helt sentrale ressurser, kompetanse og anlegg for slik utvikling. Hvordan kommunene vil og kan bruke disse organisasj­onene og innkjøpene sine i utviklings­arbeid vil vaere avgjørende for hvordan vi kan «ta en posisjon» i bioøkonomi­en. Dersom vi får en oppdrettsn­aering som naermer seg kinesernes produktivi­tet, så vil disse biomassene legge grunnlag for helt nye industrier. Dette kan vi forberede oss til ved å begynne med de avfallstrø­mmene vi allerede har. Rådmannen i Kristiansa­nd, Ragnar Evensen, nevner at det offentlige kan påvirke som «store innkjøpere og store aktører», og vi venter med spenning på hvilke muskler de vil sette bak det utsagnet.

Hva kan det offentlige tilrettele­gge? Hvordan tar Agder «en posisjon»?

 ?? FOTO: ARKIV ?? Muligheten­e i fremtiden handler om hvordan vi kan produsere og bruke råstoff fra hav og skog på nye måter, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: ARKIV Muligheten­e i fremtiden handler om hvordan vi kan produsere og bruke råstoff fra hav og skog på nye måter, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway