Fædrelandsvennen

Siloens arkitektur og ny kunst

-

1936: Christians­sands Møller fikk oppført sitt storstilte siloanlegg på havna. Siloen var tegnet av arkitektfe­llesskapet Sverre Aasland og Arne Korsmo.

●●Sistnevnte har også vaert professor ved Norges Tekniske Høgskole i Trondheim. 1939: Siloen fikk utmerkelse­n Diplom fra A.C. Houens Fond, noe som regnes som en av Norges fremste utmerkelse­r innen arkitektur og byggeskikk. 2017: Den gamle kornsiloen skal renoveres og omgjøres til en ganske så enestående Kunstsilo. Det norsk/spanske arkitektsa­marbeidet Mestres Wåge Arquitecte­s og MX-SI Architectu­ral vinner den utlyste arkitektko­nkurransen. Til konkurrans­en kom det 101 forslag fra 17 land. 2018: Einar Øgrey Brandsdal samlet sine stormtropp­er. Mot denne massive arkitektek­spertise fremmet han innledning­svis selv påstanden om at den tiltenkte Kunstsilo skulle plasseres i byens styggeste bygg. Dette ble avfyrt med eierskap til 13000 m2 totalt likegyldig­e lager- og kontorfasi­liteter på Mjåvann som eneste kjente arkitekton­iske bakgrunn. Samtidig benyttet han anledninge­n til å bekjentgjø­re at når han og hans venner var på reisefot var steder med den minste duft av kunst og kultur det absolutt siste de kunne tenke seg å oppsøke.

2007: Denne bekjentgjø­ringen av manglende interesse for kunst vil muligens framstå noe underlig og muligens beskjeden for de som i 2007 måtte kunne memorere Brandsdals storstilte kunstløftf­orslag for Kristiansa­nd. Da fremmet han forslaget om å få reist en gigantisk Rio de Janeiro-inspirert Kristus-figur på Ringåsen vest for Varoddbrua. Samtidig som denne for evig og alltid skulle sementere Kristiansa­nd som bibelbelte­ts hovedstad skulle den ønske alle trafikante­r fra øst velkommen til byen.

2019: Tankegodse­t for Einar Øgrey Brandsdal burde nå vaere: Er tiden nå inne for å børste støv av en høyreist Kristus-figur som kunstobjek­t og samtidig gjøre noe med siloen som et bedrøvelig­e arkitekton­isk misfoster. Tanken er spennende og løsningen åpenbar. Reduser siloen til en sokkel og plasser Kristus-figuren på toppen av denne. Sats videre på et velvillig utlån av den utstoppede elgen fra den naerliggen­de cruisekaia, og la denne supplere tablået på siloens topp. Da ville det bare gjenstå klarvaer og solnedgang før denne kunstneris­ke installasj­on har utradert all verdens reproduksj­oner av yppig sigøynerpi­ke og fisker med sydvest. Tilbake ville så Brandsdal kunne stå med rak rygg. Han som arkitekton­isk pyntet på det stygge og i tillegg brakte god og jordnaer kunst ut til de han mener må

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway