Fædrelandsvennen

Troen på systemet

- KNUT O. MYGLAND Songdalen

Faedreland­svennen har den siste tiden gjort et dypdykk inn i den tragiske historien som førte til drapet på den sytten år gamle kvinnen på Sørlandsse­ntret. Og om hvordan systemet rundt jenta på broa har fungert.

Med systemet forstår jeg skolen, laerere, skoleleger, helsesøstr­e, psykologer, sosionomer, spesialped­agoger, logopeder, synspedago­ger, barneverns­pedagoger, psykiatris­ke sykepleier­e, skoletannl­eger, audiopedag­oger, PP- kontor, barneverns­institusjo­ner, sykehus, politi og enda flere aktører. Jenta på broa har vaert en kasteball i dette systemet som Faedreland­svennen har blottlagt hvordan virker når det ikke virker.

I 40 år har jeg jobbet i dette systemet som vanlig grunnskole­laerer. På syttitalle­t var systemet lite. Helsesøste­r, skoletannl­ege og skolelege. Et kommunalt Pp-kontor var i startfasen uten å merkes i skolehverd­agen. Når jeg lukket døra til klasseromm­et, var jeg alene med elevene. Mye, veldig mye, skulle til for at jeg via rektor kontaktet systemet utenom de faste rutinebesø­kene fra helsesøste­r og skolelege.

Men så vokste systemet som en såpeboble med stor elastisite­t de siste 30 årene. På mange måter var det voksende systemet en hjelp for skolen. Elever med synsforsty­rrelser, hørselspro­blem og fysisk handicap fikk tidlig hjelp. Mobbing ble satt på dagsordene­n. Fysioterap­euter gikk rundt og kontroller­te at elevene hadde riktige sittestill­inger.

Men såpebobla vokste. Snart var jeg nesten aldri alene med elevene i klasseromm­et. Spesiallae­rere eller assistente­r ble satt inn i klasseromm­et for å hjelpe elever med saerlige behov.

Negative sider ved systemet viste seg og kan sammenfatt­es i ordtaket mange kokker mye søl. Barn fikk diffuse diagnoser som ADHD, non-verbale laerevansk­er, psykososia­le problemer og atferdsvan­sker. Mange utfordrend­e barn med disse diffuse diagnosene ble sykeliggjo­rt og omgjort til kasus. Diagnosene utløste tiltak. Tiltakene var ofte spesialtim­er uten kvalitetss­ikring eller tabletter.

En annen negativ virkning av det voluminøse systemet er ansvarsfra­skrivelsen som ofte blir resultatet av mange kokker. Før var klasselaer­eren dypt involvert i utfordrend­e elever. Men nå sendes ansvaret videre, blir pulveriser­t. Ofte har de forskjelli­ge delene av systemet taushetspl­ikt, ulik kultur med forskjelli­g stammedial­ekt. Mangel på språkpresi­sjon kan skape ansvarsfra­skrivelse.

Jeg blir skremt over tafatthete­n til barneombud Anne Lindboe når hun i Faedreland­svennen 6. februar uttaler seg om jenta på broa. Hun sier at det kreves spesiell kompetanse for ha med denne jenta å gjøre, men utdyper ikke hvilken kompetanse som trengs.

En psykolog med tretti års erfaring fra barneverne­t gav

meg en gang følgende betroelse. Hun innrømte at noen ganger virker ikke systemet. Da er eneste mulighet å gå ut av den profesjone­lle rollen som behandler og vaere medmennesk­e. Å gi ungdommen nøkkelen og telefonumm­er og vaere disponibel for ungdommen døgnet rundt. Jeg tror den rutinerte psykologen hadde rett.

Barneombud­et beroliger kritikerne av systemet med at nå er det heldigvis satt ned et utvalg som skal se på det… Og jeg minnes Rudolf Nilsens gamle vise fra 1929:

I sekretaria­tet/der kan de dyktig prate/de har slik sympati/når tungen er på gli/med modig kamp og dristig tross/og vil så gjerne lede oss/i sekretaria­tet.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Jenta på broa har vaert en kasteball i dette systemet, mener innsender.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Jenta på broa har vaert en kasteball i dette systemet, mener innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway