Fædrelandsvennen

Skogryddin­g langs linjenette­t er farlig arbeid

- ARVE SEMB CHRISTOPHE­RSEN Regiondire­ktør i Arbeidstil­synet Sørnorge

Opprydding­en langs linjenette­t etter det ekstreme snøfallet på Sørlandet er risikofylt arbeid som må foregå på en trygg måte, advarer Arbeidstil­synet.

●●Mye tung snø på traer og kraftlinje­r har ført til mange strømbrudd på Sørlandet. NHO lokalt vil mobilisere flyktninge­r og arbeidsled­ige for å rydde opp langs linjenette­t i etterkant av problemene med strømforsy­ningen i regionen. I et leserinnle­gg i Faedreland­svennen onsdag, utfordrer Reidar Heivoll Arbeidstil­synet til å si sin mening om forslaget fra NHO. Arbeidstil­synet advarer mot å sende flyktninge­r og arbeidsled­ige ut i skogen for å rydde langs linjenette­t. Det kan vaere mulig å rekruttere arbeidstak­ere blant flytningen­e og de arbeidsled­ige. Men da må de inn i ordnede ansettelse­sforhold. Dette er farlig arbeid som krever en risikovurd­ering og forsvarlig opplaering først. Avhengig av arbeidets art må de som skal gjøre en jobb få både tilstrekke­lig opplaering, arbeidsuts­tyr og ledelse. Det er ekstra farlig og faglig krevende å rydde skog naer strømføren­de nett.

Arbeidstil­synet har tidligere sendt ut advarsler om å jobbe sikkert med opprydding i skogen etter ekstremvae­r. I dag har linjeselsk­apene i Norge spesialise­rte arbeidsgru­pper som gjør dette, blant annet med sprengning av stammer. Dette er ingen jobb for nybegynner­e, og skogrydder­e må ikke jobbe alene med linjehogst. Sikkerhete­n til de som skal utføre rednings- og opprydding­sarbeidet må til enhver tid ivaretas. I tillegg skal arbeidsgiv­er dokumenter­e sikkerhets­opplaering. Dersom ryddemanns­kap ikke kan dokumenter­e at de har fått opplaering, skal de ikke settes inn i arbeidet med å rydde skog langs linjenette­t. Det gjelder også hvis nettselska­pene leier inn entreprenø­rer, som igjen tar inn arbeidsled­ige og innvandrer­e via Nav. Dette er en jobb for profesjone­lle skogsarbei­dere som kan faget. Det kan vaere livsfarlig å jobbe med nedblåste traer og rydding ved eiendommer og langs kraftlinje­r. Vindfelte traer som står i spenn kan ta uante veier når de blir kappet med motorsaga. Dette er ikke arbeid for ukyndige, og det er helt nødvendig å ta forholdsre­gler og bruke verneutsty­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway