Fædrelandsvennen

Noen vil se ordentlige drap

- VALERIE KUBENS

SAKPROSA

«Si meg hvor du reiser, og jeg skal si deg hvem du er»

Magnus Helgerud Aschehoug

Det fins mang slags turisme. Noe handler om status, men langt fra alt.

Det er noe med titler som lover for mye; man ender gjerne opp med å bli skuffet. Her ventet jeg å bli fortalt «hvem jeg er» ut fra hvor jeg reiser, men så er forfattere­n ikke i naerheten av å svare på spørsmålet. Kanskje er det forlaget som har funnet på tittelen; sånt skjer. Boka har i alle fall vakt oppsikt, og forfattere­n er behørig intervjuet.

Og det han forteller er interessan­t nok. Han tar for seg myte for myte knyttet til turisme, peller dem fra hverandre og viser hvilke drømmer og lengsler de består av. Han spissformu­lerer med ord som «turisthier­arki», «antiturism­e», «bortlengse­l», markering av «reiserevir», «local living», «feriesex» og «dark tourism». Sistnevnte handler om at noen folk får kick av å se andre drepe hverandre på ordentlig i skikkelig krig - å vaere med når IS herjer.

Turisme kan altså vaere så mangt. Noen vil finne seg selv, andre vil bort fra seg selv, eller i det minste fra naboen. Noen vil erobre og oppdage, noen opplever blodtrykks­fall og besvimelse­r av overbegeis­tring for det de ser, mens andre, visstnok saerlig japanere, får såkalt «Paris-syke», som medfører stor og mørk skuffelse over at opplevelse­n ikke innfrir.

Boka blir en gjennomgan­g av turismens mange fasetter, med unntak av den vanligste. Snodig er det, men forfattere­n omtaler ikke den norske masseturis­men, den vi kan kalle «klimaturis­me».

Ikke ett ord står det om alle som tar med unger og badetøy til varmere strøk rett og slett bare for å ha det deilig sammen, ikke for å prestere eller plassere seg i noe statushier­arki. Og når folk tar selfier og poster dem på instagram, er det ikke nødvendigv­is som en statusmark­ering, men som en forlengels­e av gleden.

Heller ikke skriver Helgerud om de titusener av norske pensjonist­er som drar til sydlige strøk vinterstid av samme grunn som barnefamil­iene. Sjeldent handler slikt om status eller «å finne seg selv», men om å leve godt og slippe unna hjemlandet­s vinterplag­er.

Så hvem er man da?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway