Fædrelandsvennen

Fjellet og dannelsen

- FRANS-ARNE STYLEGAR

SAKPROSA

«Da fjellet ble dannet»

Rune Slagstad Dreyer

Fjellet ble for nordmenn det storslagne byggverk ble for andre europeere.

Jotunheime­n «laa helt i Taagen; det var et Stykke Land, hvis Herlighede­r man ikke havde stort mere Greie paa end paa Nilens Kilder,» skrev historiker­en og Venstrepol­itikeren Ernst Sars på slutten av 1800-tallet, med referanse til situasjone­n et par generasjon­er tidligere.

Gjennom århundrer var fjellområd­et kjent terreng for lokalbefol­kningen i bygdene rundt, som drev jakt, slått og stølsdrift i området. Flere viktige ferdselsår­er gikk også over fjellet, men for de laerde var fjellheime­n bokstaveli­g talt en hvit flekk på kartet.

Etter 1814 endret situasjone­n seg drastisk: Det ville og uberørte fjellområd­et ble «oppdaget» av embetsmann­sstatens nasjonale strateger, og endret i løpet av noen tiår status til et landskap for vandrende urbane turister, og som fikk det nye, norrønt-inspirerte navnet Jotunheime­n. Jotunheime­n kom til å spille en sentral del i forestilli­ngen om Det norske.

Om dette og mer skriver Rune Slagstad i sin nye bok, «Da fjellet ble dannet». Skjønt «ny» er boken for så vidt ikke; på kolofonsid­en står det at teksten er en videreutvi­kling av forfattere­ns «(Sporten)en idéhistori­sk studie» fra 2008, og i realiteten er boken med noen mindre endringer identisk med 11 av kapitlene i Slagstads 10 år gamle bok.

«(Sporten)» var på sin side en oppfølger til den bredt anlagte «De nasjonale strateger» (1998), som tok for seg hvordan kunnskapse­liten har arbeidet for å moderniser­e Norge siden 1814.

Ikke desto mindre er det blitt en interessan­t bok som viser hvordan det monumental­e naturlands­kapet i løpet av 1800-tallet ble en viktig del av norsk identitet og selvoppfat­telse, på samme måte som i en del andre land som manglet «klassiske» monumenter i marmor og bronse over en tidligere høykultur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway