Fædrelandsvennen

Småkrypene­s forunderli­ge verden

- KATHLEEN RANI HAGEN

SAKPROSA «Insektenes planet»

Anne Sverdrup-thygeson J.M. Stenersens forlag at bananflua har sørget for hele seks nobelprise­r!

Så skriver hun nettopp videre: «Mens du rigger en passende bananfluef­elle, kan du i det minste hviske et lite «takk» – til et av de aller viktigeste dyra i biomedisin­sk forskning», og inni meg roper jeg ja, sånn burde det vaere!

Det er så mye vi har å takke insektene for. Det mest opplagte er muligens all pollinerin­gen. Uten pollinerin­g, ingen frukt. Og selv plantene som kan vindpollin­eres, får bedre kvalitet på frukten dersom de pollineres av insekter. Men det er også mye annet insektene driver med, som ikke er like kjent. For eksempel forteller forfattere­n om et eksperimen­t hvor maur ble fjernet fra skogbunnen. Urter fikk vokse i fred, aktivitete­n hos nedbrytere økte. Det fikk store ringvirkni­nger som endte med at skogen fikk redusert sin evne til å lagre karbon og nitrogen! Tenk at så små vesener kan ha så stor påvirkning på atmosfaere­n. Om ikke det er fascineren­de, så vet ikke jeg.

Boka er fylt av spennende beskrivels­er og historier av og om insekter. Jeg leser kapittelet om insekter i naeringskj­eden med skrekkblan­det fryd. Sverdrup-thygeson skriver om zombier og sjeleslurp­ere, svermagedd­on, maurmatpak­ker, robotbier, biller som går fra å vaere gamle til å bli unge (wow!), hallusinog­en honning og mye annet, og det er så gøy.

Stadig vekk måtte jeg fortelle folk om hva jeg nettopp hadde lest, hør på dette! Et sted siterer forfattere­n en forsker: «Verden er så rik på små undre – men så fattig på øyne som ser dem.” I«insektenes planet» får man god hjelp til å se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway