Fædrelandsvennen

Käcks tøffe vei til toppen

Overgangen til Alaget i Djurgården ble for hard for Elliot Käck. Han brukte noen år i lavere divisjoner til å kjempe seg tilbake på barndomsla­get. Nå skal han kjempe for Start.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Det kjentes litt som at dette var siste sjanse.

Elliot Käck snakker om følelsen da tilbudet fra Start dukket opp. Den svenske backen nøt stor tillit i Djurgården – barndomskl­ubben, hvor han har spilt fra han var femseks år gammel. Men backen fra Stockholm ønsket å prøve noe nytt. Så da ble det Start.

Han gikk fra å vaere et talent i en av Sveriges store fotballklu­bber, til plutselig å befinne seg på nivå fire i svensk fotball. Man kan si at veien til toppfotbal­len har vaert ganske så humpete.

Starts nye back er ikke den som prater mest og høyest. Denne vinteren har han vaert det naturlige valget på venstrebac­k, noe han også vil vaere når Tromsø kommer på besøk til seriestart søndag. Mot Vålerenga sist lørdag viste Käck hva han er god for, da han spilte sin hittil beste kamp i Start-drakten.

Fram til året han fylte 19 spilte Elliot Käck i Djurgården. men fikk ikke plass på A-laget. En tøff smell, men Käck ser i ettertid at han ikke var god nok. Spørsmålet var dog hvor veien skulle gå videre. 19 år gamle Käck tok turen til nivå fire i Sverige. I svenske Värmdø fikk han igjen troen på at det kunne bli fotballspi­ller av ham.

– Mye å takke for

– Den første perioden der var jeg litt halvseriøs. Jeg trente ikke altfor mye, men samtidig kjente jeg at jeg hadde et høyere nivå inne. Da jeg gikk videre opp en divisjon så kjente jeg at dette kunne gå, sier Käck.

Fra Värmdø gikk veien til Hammarby TFF, et lag for spillere som ikke er gode nok for A-laget og som er for gamle for juniorlage­t til Hammarby. Men det var i Sirius Käck virkelig skulle blomstre.

– Jeg har mye å takke Sirius for, sier Käck.

For derfra gikk veien tilbake til moderklubb­en igjen. Tre år senere, ti år etter at han første gang måtte forlate klubben, hadde han spilt 67 kamper på rad. Han hadde blitt en av klubbens nøkkelspil­lere. En av fansens favoritter.

–Dette føltes vel som en revansj?

– Det er litt både og. Jeg syntes ikke jeg fortjente en plass i A-laget da jeg var 19. Så egentlig var det naturlig det som hendte. Men så er det jo en revansj i å vise at folk tar feil. Det var ikke alle trenere som hadde trodd at jeg skulle komme så langt, sier svensken.

– farlig innstillin­g

Det viser også at veien til toppfotbal­len kan vaere lang og «krokig».

– Det er mange som sier det, men jeg synes egentlig min karriere har vaert ganske strak oppover. Jeg ble tvunget til å ta noen steg ned, men siden har det gått rett opp, sier Käck, som mener flere fotballspi­llere hadde hatt godt av å gå ned et nivå eller to for å få fart på karrieren.

– Absolutt! Jeg tipset mange om det i Djurgården. Det er mange juniorer som tror man er materiale for øverste nivå når man egentlig er langt unna. At du trener med Start eller Djurgården betyr ikke at du naermer deg spilletid. Det er en farlig innstillin­g. Samtidig er det ikke bare å lånes ut for å bli god heller. Det var veldig mange som gikk fra Djurgården samtidig som meg, men det var nesten bare jeg som lyktes. Man må prestere, og virkelig jobbe hardt, sier Käck.

Han kunne blitt i Djurgården. Skrevet ny kontrakt, og blitt en virkelig klubbhelt. Han valgte heller nyopprykke­de Start. Det hadde ingenting med Djurgården å gjøre, mer at han selv ønsket å prøve noe nytt. Den svenske klubben kommer alltid til å bety noe spesielt for Elliot Käck. Men nå er det Start og et nytt liv i en litt mindre by som gjelder.

– Språket er litt verre enn jeg trodde, og det er en omstilling å flytte fra Stockholm til Kristiansa­nd. Men det er en fin gjeng her, med mye bra talent. Jeg håper jeg kan bidra med å spille mange kamper og bidra med mange målpoeng. Så håper jeg at vi kan havne på øvre halvdel. Jeg tror vi har det som skal til for å klare det, sier Käck.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Elliot Käck i kamp med Vålerengas Simen Juklerød under lørdagens treningska­mp i Oslo. Käck blir en viktig brikke i Mark Dempseys lag den kommende sesongen.
FOTO: NTB SCANPIX Elliot Käck i kamp med Vålerengas Simen Juklerød under lørdagens treningska­mp i Oslo. Käck blir en viktig brikke i Mark Dempseys lag den kommende sesongen.
 ?? FOTO: BILDBYRÅN ?? Elliot Käck fikk tre år i Djurgården før han valgte å gå videre til Start.
FOTO: BILDBYRÅN Elliot Käck fikk tre år i Djurgården før han valgte å gå videre til Start.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway