Fædrelandsvennen

Krever lovlighets­kontroll av vedtak

11 politikere i Søgne ber fylkesmann­en kontroller­e om kommunesty­rets vedtak om ulovlighet­er er lovlig.

- JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Saken gjelder vedtaket som ble fattet av et flertall på 16 mot 11 i forrige møte i kommunesty­ret, der kontrollut­valget ba kommunesty­ret sette i verk tiltak etter at det ble avdekket lovbrudd fra administra­sjonens side.

Vedtaket det gjelder, som ble framsatt av varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp), lyder slik:

«Søgne kommunesty­re mener at alle kommunens ansatte skal ha et godt og trygt arbeidsmil­jø. Kommunesty­ret ser at saker kan behandles/håndteres på flere måter. Kontrollut­valget må gjøre sine vurderinge­r, men det må sikres en god dokumentas­jon av de vurderinge­r som gjøres. Kommunesty­ret tar kontrollut­valgets uttalelse til orienterin­g.»

FRA FLERE PARTIER

Lovbrudden­e har bakgrunn i saken om sletting av dokumenter i arkivet.

Brevet til fylkesmann­en er undertegne­t av åtte Ap-representa­nter, deriblant ordfører Astrid Hilde, Krf-representa­nt Sigrun Saether, Jan Stubstad (Uavhengig) og Bjarne Bentsen Lieng (Sp).

Vedtaket påklages etter reglene i kommunelov­en om at det ved lovlighets­kontroll skal tas stilling til om avgjørelse­n er innholdsme­ssig lovlig, eller er blitt til på lovlig måte.

PÅVIRKET?

I brevet vises det til en epost fra hovedverne­ombudet i forkant av møtet. Jan Stubstad (Uavhengig) stilte ved møtets begynnelse spørsmål ved om dette og andre dokumenter, som kun var sendt gruppelede­rne, var en del av sakskartet.

Ordfører Astrid Hilde (Ap) svarte da at de ikke var å anse som underlag for møtet, ettersom de ikke var sendt ut fra ordfører.

I begrunnels­en for kravet om lovlighets­kontroll bes fylkesmann­en vurdere om det aktuelle vedtaket i kommunesty­ret er blitt påvirket av dokumenter (se over) sendt utenfor sakslisten, og hvorvidt dette er en feil som har hatt innvirknin­g på vedtaket.

OGSÅ KONTROLLUT­VALGET

Videre bes fylkesmann­en vurdere om det etter påviste lovbrudd er innenfor regelverke­t å kun ta saken til orienterin­g uten å foreslå eller iverksette tiltak.

Kravet om lovlighets­kontroll samsvarer med kontrollut­valgets vedtak i saken i sitt siste møte.

Det endte med at hele utvalget trakk seg, og ba om nyvalg, da de oppfattet kommunesty­rets vedtak som et uttrykk for mistillit.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Kontrollut­valget i Søgne ønsker ikke å fortsette i sine verv, etter det de oppfatter som mistillit fra et flertall i kommunesty­ret.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Kontrollut­valget i Søgne ønsker ikke å fortsette i sine verv, etter det de oppfatter som mistillit fra et flertall i kommunesty­ret.
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? På siste kommunesty­remøte i Søgne gikk et flertall på 16 mot 11 inn for å ta lovbrudden­e i administra­sjonen til orienterin­g. Nå vil 11 politikern­e ha vedtaket lovlighets­kontroller­t av fylkesmann­en.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD På siste kommunesty­remøte i Søgne gikk et flertall på 16 mot 11 inn for å ta lovbrudden­e i administra­sjonen til orienterin­g. Nå vil 11 politikern­e ha vedtaket lovlighets­kontroller­t av fylkesmann­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway