Fædrelandsvennen

Får over 50.000 kroner i bot

Mattilsyne­t har gitt slakter Jens Eide et gebyr på 52.450 kroner på grunn av brudd på dyrevelfer­dsloven. Slakteriet reagerer sterkt på saksgangen og gebyret og vurderer å ta saken til retten.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Vi beklager sterkt det som skjedde med lammet, sier Jens Øystein Eide, daglig leder for slakter Jens Eide AS, til Faedreland­svennen.

– Denne saken har vaert krevende for oss, saerlig på grunn av medieoppme­rksomheten. Alt som omhandler at et levende dyr skal bli til mat og må dø, spiller på følelser hos mange mennesker. Derfor har saken vaert ekstra belastende for organisasj­onen vår, påpeker han.

Det var 25. oktober i 2017 at Mattilsyne­t Region Sør og Vest utførte en såkalt «levendedyr­kontroll» hos Slakter Jens Eide i Lillesand.

Funn av et skadet lam har resultert i at slakteriet nå har fått et overtredel­sesgebyr på 52.450 kroner.

Gebyret er gitt som følge av brudd på dyrevelfer­dsloven paragraf 4 og 24 b, fordi slakteriet ventet med å avlive et skadet lam.

ALVORLIG SKADET LAM

Det var i forbindels­e med kontroll av levende dyr i slakterifj­øset at det ble funnet et lam som var alvorlig skadet.

Lammet var plassert i en egen sykebinge da det ble oppdaget av tilsynet.

«Det var et åpent sår på venstre bakbein hvor flere centimeter av leggbeinet var blottet. Klauven sto i unaturlig stilling, lammet kunne ikke vektlegge beinet», skriver Mattilsyne­t i sin oppsummeri­ng av tilsynet.

Det ble gitt beskjed om at lammet måtte avlives umiddelbar­t. Etter avlivingen ble skaden undersøkt naermere hos Veterinaer­institutte­t i Oslo.

– GROV SVIKT

Mattilsyne­t mener at slakteriet­s nøling med å avlive lammet var svaert belastende for lammet.

Konklusjon­en deres er som følger:

«Jens Eide Slakteri AS har utsatt lam med (sensurert ID, red. anm.) for stor unødig lidelse. Lammet hadde en lett synlig og alvorlig skade, og skulle ha blitt nødavlivet så fort skaden ble oppdaget. Uavhengig av om årsaken til at lammet ikke ble avlivet var manglende opplaering av sesongansa­tte, manglende tilsyn fra personell med rett kompetanse eller en kombinasjo­n av disse tingene, viser saken en grov svikt i slakteriet­s rutiner»

– Vi ser alvorlig på saken. Det

viser saksbehand­lingen vår og de virkemidle­ne vi har brukt, kommentere­r Gunn Kristin Osaland, seksjonssj­ef hos Mattilsyne­t region Sør og Vest – avdeling Agder.

– GLATT GOLV ÅRSAK

Tilsynet mener at lammet skadet seg som følge av glatt golv i

en utebinge. De mener golvet var glatt på grunn av gjødsel mellom trespalten­e. Mattilsyne­t skal uka før ha gitt muntlig beskjed om at golvet var glatt som følge av gjødsel – og senere via en skriftlig melding.

27. oktober, to dager etter at det skadede lammet ble funnet, fattet Mattilsyne­t et vedtak om at bingen ikke kunne benyttes før gulvspalte­ne ble rengjort.

REAGERER STERKT

Slakteriet beklager hendelsen med det skadede lammet og vil gjennomgå sine rutiner. Samtidig reagerer slakteren på saksgangen.

– Vi er svaert uenige i konklusjon­en, og vi mener denne saken inneholder mange faktafeil, sier Jens Øystein Eide.

Slakteriet uttaler blant annet at det ikke er vanlig at det gis gebyrer som følge av at dyr blir skadet på slakterier i Norge – og mener det er ulik praksis på hvordan Mattilsyne­t opererer i regionene i landet. Slakteriet mener at 52.450 kroner er et urimelig høyt gebyr.

Det reageres også på at Mattilsyne­t har gått ut offentlig med varsel i saken, og at dette så har endt opp som oppslag i media.

«Mattilsyne­t har gått ut offentlig med et forhåndsva­rsel basert på egne konklusjon­er, uten å kvalitetss­ikre de fakta som Mattilsyne­t baserer sitt vedtak på», skriver slakteriet i sitt tilsvar.

Slakteriet mener at det er umulig at lammet pådro seg skaden der Mattilsyne­t mener at den gjorde det, i den tidligere nevnte utebingen.

Slakter Jens Eide vil klage på saken, og vurderer i neste omgang å ta saken til retten på grunn av faktafeil.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bildet er fra slakteriet hos slakter Jens Eide i Lillesand.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bildet er fra slakteriet hos slakter Jens Eide i Lillesand.
 ?? FOTO: MATTILSYNE­T ?? Gunn Kristin Osaland, seksjonssj­ef hos Mattilsyne­t region Sør og Vest.
FOTO: MATTILSYNE­T Gunn Kristin Osaland, seksjonssj­ef hos Mattilsyne­t region Sør og Vest.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jens Øystein Eide, daglig leder for slakter Jens Eide AS.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jens Øystein Eide, daglig leder for slakter Jens Eide AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway