Fædrelandsvennen

Frp-topp hardt ut mot jernbanelo­bby

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Frps Steinar Bergstøl Andersen mener politikern­e i Jernbanefo­rum Sør ikke har fått til noe som helst. Fylkesvara­ordfører Tore Askildsen (KRF) er helt uenig.

– Jernbanefo­rum Sør har bestått av politikere siden 90-tallet. De har verken fått nasjonalt gjennomsla­g eller greid å skape begeistrin­g for jernbanen gjennom landsdelen, påstår Bergstøl Andersen.

Nå foreslår han en kraftig omorganise­ring og at politikern­e kastes ut av forumet til fordel for profesjone­lle styrefolk og naeringsli­vsfolk – helst med nasjonalt gjennomsla­g.

– C-laget må gå. A-laget må overta, sier Bergstøl Andersen. – Hvem er A-laget?

– Folk som Ansgar Gabrielsen og John G. Bernander med nasjonalt gjennomsla­g. Naeringsli­vsfolk som Anne Grete Ellingsen fra Node, tidligere Nov-direktør Tor Henning Ramfjord, direktør Sigmund Kroslid fra Flekkefjor­d, naeringsli­vsmann Einar Øgrey Bransdal og Anita Dietrichso­n fra Kristiansa­nd Naeringsfo­rening, svarer Bergstøl Andersen som er Frps gruppelede­r i Vest-agder fylkesting.

På neste møte i fellesnemn­da for nye Agder fylkeskomm­une om noen uker vil Bergstøl Andersen foreslå at Jernbanefo­rum Sør omorganise­res og blir en mye mer målrettet og profesjona­lisert kamporgani­sasjon.

– Alle husker hvordan Sørlandet fikk gjennomsla­g da vi organisert­e Stamveiaks­jonen på 90-tallet. Nå må vi tenke likt om jernbane. Vi må rendyrke dette for Agder, sier han - og legger til at neste store kampsak blir jernbaneti­lknytning til havna i Kristiansa­nd.

Jernbanefo­rum Sør består i dag av fylkesordf­ører eller fylkesvara­ordførere fra Vestfold, Telemark, Agder-fylkene og Rogaland. Kampsaken er sammenkopl­ing av Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen og på sikt en ny kystjernba­ne mellom alle byene.

Fylkesvara­ordfører Tore Askildsen (KRF) sitter i Jernbanerf­orum Sør for Vest-agder og er totalt uenig med Bergstøl Andersen i Frp.

– Jeg vil ikke diskutere personer, men Jernbanefo­rum Sør har vaert en suksess, sier han.

Askildsen sier intercitys­atsing i Vestfold, dobbeltspo­r til Porsgrunn og satsingen på Jaerbanen er resultater av Jernbanefo­rum Sørs arbeid.

– Nå har vi fått inn sammenkopl­ingen av Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen i Nasjonal Transportp­lan - og vi står foran en stor satsing som tjener Sørlandet, sier Askildsen.

 ?? ARKIVFOTO ?? Frp-er Bergstøl Andersen vil ha togsatsing og mener Jernbanefo­rum Sør har sviktet helt.
ARKIVFOTO Frp-er Bergstøl Andersen vil ha togsatsing og mener Jernbanefo­rum Sør har sviktet helt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway