Fædrelandsvennen

Vil sidestille vannscoote­re og småbåter

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Teknisk direktør i Kristiansa­nd kommune ser ikke behov for egne ferdselsre­gler for vannscoote­re.

– Erfaringen fra i sommer var at vannscoote­rkjøring ikke var så stort problem. Da har vi valgt, siden heller ikke nabokommun­ene setter i verk lokale forskrifte­r, å videreføre det nasjonale regelverke­t, sier teknisk direktør Terje Lilletvedt til Faedreland­svennen.

Stortinget vedtok i fjor vår å oppheve den sentrale vannscoote­rforskrift­en. Vannscoote­re skal heretter kunne brukes på linje med småbåter i de aller fleste områder.

Men kommunene kan innføre lokale forskrifte­r ved behov. Neste uke skal by- og miljøutval­get i Kristiansa­nd ta stilling til saken.

Formannska­pet i Kristiansa­nd vedtok under høringsrun­den i fjor vår, riktignok med knappeste margin (7–6), å si nei til å oppheve restriksjo­nene.

Likevel anbefaler teknisk direktør nå å manøvrere bort fra den restriktiv­e linja.

I saken poengterer parkvesene­t at det innenfor Kristiansa­nd havnedistr­ikt allerede finnes fartsbegre­nsninger, som også gjelder for vannscoote­re. Det er innført maksfart på tre og fem knop i enkelte områder.

Den sentrale fartsforsk­riften påbyr maks fem knops fart innenfor avstand på 50 meter fra badende. Det er ikke tillatt med motorisert ferdsel innenfor områder avgrenset med badebøyer, eller naer sjøfuglres­ervater.

– Bekymringe­n har gått på at det blir mye lek. Men skal man leke og få litt fart, må man uansett bort fra de områdene som man ikke ønsker blir berørt av den type aktivitet, sier Terje Lilletvedt.

Den nasjonale forskrifte­n fra 2013 regulerte vannscoote­rkjøring til sjøs innenfor en sone på 400 meter fra land.

Her var det kun tillatt med transportk­jøring i maks fem knop, og med stø kurs.

«De erfaringer politiet, havnevesen­et og kommunens skjaergård­stjeneste sitter inne med etter en sesong uten egne regler for vannscoote­r, er at lovlig vannscoote­rkjøring ikke er et stort problem. Problemet er nok heller relatert til manglende respekt for fartsbegre­nsningene.», skriver saksbehand­ler og naturforva­lter Trond Johanson i saksfremst­illingen.

Lillesand kommune vedtok allerede i november at de ikke vil innføre egne regler for vannscoote­r, mens Grimstad og Søgne vurderer å fremme tilsvarend­e.

 ?? ARKIVFOTO ?? Heretter kan de oppføre seg som andre småbåtfolk, hvis politikern­e støtter teknisk direktørs innstillin­g.
ARKIVFOTO Heretter kan de oppføre seg som andre småbåtfolk, hvis politikern­e støtter teknisk direktørs innstillin­g.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway