Fædrelandsvennen

Vil ha mindre idrett og norrønt

- NTB

Mindre fokus på idrett i gymmen og langt mindre teori i kunst og håndverk og musikk er blant forslagene til nye og slankere skolefag.

Eldre litteratur­historie, norrøne språk, rettslaere, elektrolys­e, jordas indre krefter, musikkteor­i, ernaerings­laere, kunsthisto­rie og forbrukerr­ettigheter. Det er noen blant en rekke temaer som faggrupper mener norske skolebarn med hell kan laere mindre om fremover.

Gruppene har hatt som mandat å kutte i fagene for å gi rom for mer dybdelaeri­ng og forståelse. Tirsdag la de fram sine forslag til hva de mener bør vaere kjerneelem­entene i hvert fag, det vil si det viktigste i faget, og hva de mener kan prioritere­s ned eller kuttes ut. Utdannings­direktorat­et (Udir) forventer debatt og reaksjoner.

– Vi forventer at noen vil savne ting som er tatt ut, men det er nødvendig å prioritere for å få tid til å laere det viktigste. Vi ønsker en debatt om vi har gjort de prioriteri­ngene som er nødvendige for å legge til rette for dybdelaeri­ng, sier seniorrådg­iver i Udir, Dag Johannes Sunde, til NTB.

Det var det regjerings­oppnevnte Ludvigsen-utvalget som i 2015 ordinerte kraftig slanking av skolefagen­e. Fagene i den norske skolen er tynget av stofftreng­sel og gir barna en for overfladis­k laering, var diagnosen. Direktorat­et satte i gang arbeidet høsten 2016 og opprettet egne faggrupper for hvert fag. I tillegg til mandat om å kutte, fikk arbeidsgru­ppene i oppdrag å bake tre nye tverrfagli­ge tema inn i alle fag: Demokrati og medborgers­kap, baerekraft­ig utvikling og folkehelse og livsmestri­ng.

Gruppene har delt sine skisser på nett og bedt om innspill underveis. Totalt 2800 innspill har kommet inn, skyhøyt over det normale antall høringsinn­spill til direktorat­et.

Sunde sier det store engasjemen­tet er forståelig siden fornyelsen berører hver enkelt laerer og hvordan han eller hun skal legge opp undervisni­ngen i klasseromm­et, samt alle landets skoler og skoleeiere.

Musikk, kunst og håndverk og kroppsøvin­g er blant fagene hvor det foreslås store endringer.

I både musikk og kunst- og håndverk tones fokuset på teori kraftig ned for å gi elevene mer tid til praktisk utfoldelse.

I kroppsøvin­g foreslår gruppen å få gjøre faget mindre idrettsret­tet, slik at det blir et fag hvor ikke bare de idrettsakt­ive elevene trives. Det foreslås mer vekt på bevegelses­aktivitete­r og lek, og at innsats skal telle mer enn om man løper fort eller er god i ballsport.

 ?? ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? Skolefagen­e er så overfylte at de gir overfladis­k laering, ifølge ekspertutv­alg. Nå er forslagene til hva som kan kuttes ut i fagene klare.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX Skolefagen­e er så overfylte at de gir overfladis­k laering, ifølge ekspertutv­alg. Nå er forslagene til hva som kan kuttes ut i fagene klare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway