Fædrelandsvennen

Casper (18) er NHOS yngstemann

Egentlig skulle Casper Lehland (18) vaere i gang med russeforbe­redelsene. Men med full jobb i NHO går ikke det.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg tenker at det er bra å tenke stort og drømme stort, og så bare gønne på. Det er sunt å ta seg litt vann over hodet av og til. Den som trives med å ta risiko, utvikler toleranse for feil, sier Casper Lehland.

Livsvisdom­men, som det skal vise seg er klart orientert mot arbeidsog naeringsli­v, kommer fra en høflig herre på 18 1/2 år med frakk, ring i øret og jakkemerke til fremme av dansk-norsk samarbeid.

De han har gått i samme klasse med opp igjennom, inntil han droppet ut av andre året på videregåen­de, har begynt å fantasere om kommende vårs russe-eksesser. Men ikke Casper. Han bruker sin åpenbart formidable energi til å vaere digital kommunkasj­onsrådgive­r og suverent yngste ansatte i NHO. Der inngår han i et 12 personer stort team på fagområdet politikk/kommunikas­jon, er en av to som administre­rer sosiale medier for NHO sentralt og Kristin Skogen Lund selv, filmer litt («jeg har jo tre års erfaring fra tv-bransjen»), og bidrar med synspunkt fra et yngre sett med øyne.

Denne lørdags ettermidda­gen treffer han Faedreland­svennen over en cappuchino hos Starbucks på Torvet i Kristiansa­nd. Sønnen i huset ved Fidjekilen er hjemme i helgen for å passe familiens hund mens foreldrene er bortreist.

INTERNASJO­NAL FAMILIE

Foreldrene, ja. En liten sving innom dem hører med i Casper-soga. Både far Carl Fredrik og mor Katja var flyttbare direktører i Nokia. Casper bodde i Sveits og Nederland til han var fem. Også etter at familien landet i Kristiansa­nd, har han praktisert fars grimstaddi­alekt. I dag er for øvrig mor (opprinneli­g finsk) hr-direktør i Elkem-konsernet, far driver med småkraftve­rk, blant annet.

– Når jeg snakker med mamma, lurer hun bare på om jeg får nok mat og søvn. «Ja da», sier jeg.

UNG FORTELLER

Faedreland­svennen har omtalt Casper Lehland før, ikke minst da han ble headhuntet til å delta i Office X. Det var et Civita-initiert og naeringsli­vsfinansie­rt prosjekt hvor fire nøye utvalgte, unge «fortellere» skulle få fram «historien om hvordan Norge ble et rikt land, hvor entreprenø­rene, naeringsli­vet og markedsøko­nomiens rolle fremheves», som det het.

– Det varte fra april til september i fjor. Jeg var på Måløy, i Stavanger og Frankrike. Jeg var klart yngst blant oss fire, min oppgave var nettopp å vaere den unge stemmen. Klart det hjalp å kunne trekke på gründererf­aring, forteller fortellere­n.

Gründer en han nemlig også, faktisk stil overmål. Det begynte da han var ti (!).

– Jeg ville bli programled­er; men hvem ansetter en ti år gammel programled­er? Så tenkte jeg det kunne vaere fornuftig å begynne som journalist, men hvem ansetter en ti år gammel journalist? Da startet jeg min egen avis, men jobbet fortsatt for å bli programled­er. Muligheten­e kom: først i Radio Sør, senere i NRK og til slutt i Office X, hvor jeg strengt tatt også var programled­er. Etter Office X syntes jeg det virket mer spennende å vaere på andre siden av journalist­blokka; heller å vaere den som svarer på spørsmål enn å stille dem.

RETT INN I NHO

– Hvordan havnet du så i NHO?

– Etter Office X hadde jeg en måneds pustepause, nok til at jeg begynte å kjede meg. Så jeg sendte en mail til Kristin Skogen Lund og spurte om hun kunne bruke meg. «Du hører fra kommunikas­jonsdirekt­øren», svarte hun. Det stemte. «Takk for sist, du kan begynne om to uker», sa han på telefonen. Først hadde jeg en prosjektst­illing på to måneder, så to måneder til, og nå har jeg et ett års engasjemen­t som digital kommunikas­jonsrådgiv­er.

– Hvor er du om 10–20 år?

– Det vet jeg ikke. Men jeg har falt litt for politikken, saerlig den som dreier seg om arbeids- og naeringsli­v. Så kanskje jeg jobber i skjaerings­punktet kommunikas­jon/politikk. Det nye First House? antyder Casper Lehland og gliser.

– Er utdanning viktig?

– Altså, både NHO og jeg selv mener at utdanning er vanvittig viktig. Selv droppet jeg ut da jeg fikk henvendels­en fra Erna om Office X, men det er ikke utenkelig at jeg kommer til å fullføre videregåen­de og ta videre utdanning parallelt med jobbing. Får se.

Det er sunt å ta seg litt vann over hodet av og til. Den som trives med å ta risiko, utvikler toleranse for feil . CASPER LEHLAND

– Har du spilt fotball og hengt med kompiser?

– Fotball er det blitt lite av; min hobby har vaert media og gründervir­ksomhet. Og venner har jeg så absolutt. Men de er stort sett eldre enn meg.

– MANGE SPERRER ØYNENE OPP

Kristin Skogen Lund, NHOS administre­rende direktør, forteller at Casper imponerte da hun intervjuet ham før Office X.

– Så da han henvendte seg til oss om praksisjob­b, var jeg positiv til å la ham få en sjanse. Og så har han jo imponert oss i tiden han har vaert hos oss, derfor har vi forlenget engasjemen­tet hans i to omganger. Det er veldig morsomt å ha med seg Casper rundt, mange sperrer opp øynene når de skjønner hvor gammel han er, skriver hun til Faedreland­svennen i en e-post.

Peter Markovski, kommunikas­jonsdirekt­ør i NHO, følger opp når han får spørsmål om det ikke er en lettelse å ha en ungdom med gode ferdighete­r på sosiale medier i staben.

– Det er en glede å ha Casper med på laget, fordi han er veldig flink til det han gjør. Men det er først og fremst fordi Casper er Casper, ikke fordi Casper er 18 år! Det er mange gode sosiale medierådgi­vere som er mye eldre enn Casper, fastslår Markovski.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Casper Lehland (18) er digital kommunikas­jonsrådgiv­er hos NHO. Her er foreviget på Torvet i Kristiansa­nd, hjemme i helgen for å passe familiens hund.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Casper Lehland (18) er digital kommunikas­jonsrådgiv­er hos NHO. Her er foreviget på Torvet i Kristiansa­nd, hjemme i helgen for å passe familiens hund.
 ?? ??
 ?? FOTO: NHO ?? Har Nho-direktør Kristin Skogen Lund behov for en ung aksent på talene sine, er kommunikas­jonsrådgiv­er Lehland behjelpeli­g.
FOTO: NHO Har Nho-direktør Kristin Skogen Lund behov for en ung aksent på talene sine, er kommunikas­jonsrådgiv­er Lehland behjelpeli­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway