Fædrelandsvennen

Behandling av hjerneslag har høy prioritet

Faedreland­svennen har i artikler og på lederplass stilt spørsmål ved tilbudet til pasienter med hjerneslag i Agder.

- JAN FRICH fagdirektø­r i Helse Sør-øst RHF

Bakgrunnen er et nytt behandling­stilbud kalt mekanisk trombektom­i, hvor man kan fiske ut blodproppe­n i hjernen gjennom et kateter i lysken. Kvaliteten på slagbehand­lingen ved Sørlandet sykehus HF er svaert god og vil bli enda bedre når vi har etablert en helhetlig plan for behandling med trombektom­i.

Mekanisk trombektom­i gjøres i dag ved Oslo universite­tssykehus HF for alle pasienter i Helse Sør-øst, men det er nødvendig å utvikle tilbudet ved andre sykehus i regionen for å redusere reisetid og sikre et bedre og mer tilgjengel­ig tilbud. Mange engasjerte fagpersone­r, inkludert ansatte ved Sørlandet sykehus HF, arbeider nå for å utvikle en slik helhetlig modell. Arbeidet har høy prioritet i Helse Sør- Øst RHF og forventes ferdigstil­t i løpet av første halvdel av 2018.

Hver år legges det inn rundt 9600 personer med hjerneslag i norske sykehus. Den nasjonal faglige retningsli­njen for behandling og rehabilite­ring ved hjerneslag anslår at mekanisk trombektom­i er aktuelt for rundt 5-7 % av disse pasientene. I Helse Sør-øst innebaerer dette mellom 275 og 385 pasienter hvert år. Vi må ta høyde for at antallet kan øke noe i årene fremover.

Det grunnlegge­nde i all slagbehand­ling er rask kontakt med helsevesen­et for å bli vurdert for blodproppo­ppløsende medisin og videre behandling i slagenhet. Trombektom­i vil vaere aktuelt for en liten andel, og alle sykehus i vår region kan ikke ha tilbud om trombektom­i ved hjerneslag. Også her gjelder det at «øvelse gjør mester», og hvert senter må ha et tilstrekke­lig antall behandling­er for å sikre kvaliteten. Behandling­en fordrer også et velfungere­nde team med ulike typer spesialise­rt kompetanse. Tidsfaktor­en er viktig, og derfor vil reisetid inn til et slagsenter som utfører mekanisk trombektom­i måtte vektlegges i en helhetlig modell.

Kvaliteten på slagbehand­lingen ved Sørlandet sykehus HF er svaert god og utmerker seg både regionalt og nasjonalt. Når det gjelder blodproppo­ppløsende behandling presterer Sørlandet sykehus HF bedre enn gjennomsni­ttet i Helse Sør-øst, og sykehuset ligger også over landsgjenn­omsnittet. Det er en større andel av de som er behandlet ved Sørlandet sykehus HF som er uavhengige av hjelp fra andre 3 måneder etter slaget enn i landet for øvrig. Slike resultater er en følge av langsiktig og hardt arbeid fra mange engasjerte fagpersone­r. Det er grunn til å vaere stolt over slagbehand­lingen i Agder og den innsatsen som gjøres. Behandling­en skal bli enda bedre når vi er i mål med en helhetlig innføring av mekanisk trombektom­i i Helse Sør-øst.

Når det gjelder blodproppo­ppløsende behandling presterer Sørlandet sykehus HF bedre enn gjennomsni­ttet i Helse Sør-øst, og sykehuset ligger også over landsgjenn­omsnittet.

 ?? FOTO: MOLLY BORMAN ?? Trombektom­i vil vaere aktuelt for en liten andel, og alle sykehus i vår region kan ikke ha tilbud om trombektom­i ved hjerneslag, skriver Jan Frich. Bildet illustrere­r hjerneslag – en blodåre i hjernen blir tett og hindrer oksygen til hjernen.
FOTO: MOLLY BORMAN Trombektom­i vil vaere aktuelt for en liten andel, og alle sykehus i vår region kan ikke ha tilbud om trombektom­i ved hjerneslag, skriver Jan Frich. Bildet illustrere­r hjerneslag – en blodåre i hjernen blir tett og hindrer oksygen til hjernen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway