Fædrelandsvennen

Får nesten halvparten av de offentlige midlene

- MARIE N. KALVEHAGEN

Kilden teater har de siste årene fått opp mot halvparten av de offentlige midlene fra «Den kulturelle skolesekke­n» i Vest-agder.

– Midlene fra Den kulturelle skolesekke­n (DKS) er absolutt en av de viktigste inntektski­ldene for scenekunst­nere. Dersom Vest-agder velger å bruke alle Dks-midlene på Kilden, avskjaerer de samtidig fylkets øvrige scenekunst­nere fra et veldig viktig arbeidsmar­ked, sier Peder Horgen, daglig leder i Scenekunst Sør.

For skoleåret 2016/2017 fikk Vest-agder fylkeskomm­une 8 160 659 kroner av den offentlige kultursats­ingen «DKS» til å distribuer­e innad i fylket. Av den totale summen gikk 3 477 725 kroner (42,6 prosent) til å kjøpe scenekunst­tilbud hos Kilden teater, som selv er offentlig eid.

På DKS.NO presiseres det at kulturtilb­udene skal vaere av høy kvalitet og vise bredde innenfor seks fagfelt: Scenekunst, Visuell kunst, Musikk, Film, Litteratur og Kulturarv. Tilbudene hos Kilden går under kategorien «scenekunst».

ET UFORMELT SAMARBEID

Fordelinge­n i 2017 er ikke et unntak. DKS Vest-agder innrømmer at Kilden de siste årene har fått brorparten av midlene.

– I det store og det hele har tilbud under scenekunst de siste fire årene vaert i samarbeid med Kilden. Dette fordi vi i samarbeid med Kilden har fått gode og viktige forestilli­nger for våre målgruppe, sier Anne Tone Hageland, leder for Den kulturelle skolesekke­n i Vest-agder.

Har dere fått klager på dette?

– Ikke direkte, men vi vet at det er folk som har reagert. Vi er klar over at det er viktig at vi er åpne både for det frie kunstnermi­ljøet og institusjo­nene. Derfor har vi også diskutert at vi ikke kan fortsette på denne måten i mange år fremover, sier Hageland videre.

MONOPOL TIL BEKYMRING

Hageland legger til at hun er innforståt­t med at det eksisterer flere gode scenekunst­nere i fylket som ønsker midler fra DKS. Blant annet medlemmene til Scenekunst Sør.

– Kildens monopol på midlene fra Den kulturelle skolesekke­n har flere ganger vaert tatt opp som en bekymring blant de frie scenekunst­nerne i Vest-agder, sier Horgen i Scenekunst Sør.

Han understrek­er at saken ikke er behandlet i organisasj­onen og at han derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

– Politisk sett er det ønskelig at kunstnere kan bo og arbeide i sine lokale miljøer. Det mest effektive virkemidde­let er at det finnes jobber. DKS represente­rer det største jobbmarked­et i regionene ved siden av regionstea­trene, så fylket har gjennom forvaltnin­gen av DKS et effektivt verktøy for å bidra til et levende scenekunst­miljø, sier han.

ØNSKER SAMARBEID

Kilden teater setter på sin side pris på støtten fra DKS, og presiserer at målet er at ungdommen på Sørlandet skal godt førsteinnt­rykk av teater.

Enkelte føler den store summen fra DKS til Kilden går på bekostning av det frie scenekunst­miljøet i Agder. Hva tenker du om det?

– Da vi har et mål om å nå hele massen synes jeg det er fint at DKS prioritere­r et samarbeid med Kilden. I tillegg ønsker vi alltid å koproduser­e med det frie feltet, og håper derfor at flere frie grupper i fremtiden vil kontakte oss, sier teatersjef i Kilden teater, Birgit Amalie Nilssen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway