Fædrelandsvennen

Nødvendig pause i barneverne­t

Agder får nå en midlertidi­g stopp i etablering­en av nye, private barneverns­institusjo­ner. Det kan vaere riktig – både for Agder og barneverns­barna.

-

Vi skal ikke stigmatise­re barneverns­barn. Det er bare et fåtall av dem som utgjør noen fare, eller som det er knyttet noen risiko til. De aller fleste er ofre for omsorgssvi­kt og trenger bare vår hjelp og omsorg.

men noen av dem har utfordring­er som gjør at de må ivaretas spesielt. Disse barna er gjerne plassert etter «atferdspar­agrafen» og er ofte i private institusjo­ner. Slik at når Agder er overrepres­entert på statistikk­en over områder med private barneverns­plasser i forhold til den øvrige befolkning­en, kan vi også fastslå at vi sannsynlig­vis er overrepres­entert med barn som har saerskilte behov. Disse kan vaere utfordrend­e for flere etater enn barneverns­etaten. 22 prosent av alle private institusjo­nsplasser for barnevern i Norge er i Agder-fylkene. Kun seks prosent av befolkning­en bor samme sted.

Når dette later til å flyte litt, at ingen har tenkt på totalbilde­t, men kanskje bare latt markedet tilfeldig styre, er det grunn for å stoppe litt opp. Ikke bare av hensyn til forvaltnin­g og befolkning, men også av hensyn til barna. De skal bli godt tatt vare på, de skal få nye sjanser når så mye har gått galt for dem før. Da er det viktig at mottaket av dem er en region med et solid tverrfagli­g samarbeid som er godt informert. Dette handler om helse, skole, politi og naermiljø av ulik karakter.

Nå har Bufetat stoppet godkjennin­gen av nye barneverns­plasser i Agder. Beslutning­en er fattet etter en vurdering av totalbilde­t, men også rapporten fra Fylkesmann­en om «Jenta på broa» har avdekket svakheter, som gir grunnlag for den midlertidi­ge stoppen.

Tidligere i vinter har både politikere og ansatte i Kristiansa­nd ropt et varsku om den skjeve utplasseri­ngen av disse vanskeligs­tilte barna, og Kommunenes sentralfor­bund har samlet seg bak et vedtak hvor det ble bedt om at man tar hensyn til befolkning­stallet. Også politiet har slått alarm, de merker at ungdommer i barneverne­ts varetekt trekker til sentrum og blir involvert i kriminalit­et. Og disse kriminelle miljøene har vokst den siste tiden.

Det er mange grunner for å ta en pause, og pausen bør brukes til å utrede forbedring­er.

Ikke bare av hensyn til forvaltnin­g og befolkning, men også av hensyn til barna

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway