Fædrelandsvennen

– Hele lokalet vårt er snudd på hodet

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

D eter duket for tony e utstilling­s åpninger denneuken.

–Dette er et samarbeids­prosjekt mellom tre kunstnere; Astrid Findreng, Grethe Brit Fredriksen og Elisabeth Engen. Sammen har de laget et installasj­ons konsept bestående av flere deler h vorde forandrer hele utstilling­slokalet vårt til en ide av bygninger og gjenstande­r som ennå ikke er skapt, sier Agnes Repstad, daglig leder i Agder Kunstsente­r.

FORENT TRE ARBEIDSFEL­T

Utstilling­en «Moderne ruiner» åpner lørdag, og er vårens første utstilling­såpning på Agder kunstsente­r.

– Vi starter våren med at hele lokalet vårt er snudd på hodet, og det synes vi er veldig spennende, sier Repstad videre.

De tre kunstnerne har hver for seg arbeidet med ulike former og metoder i henholdvis tre arbeidsfel­t; maleri, fotografi og installasj­oner. I prosjektet «Moderne ruiner» forener de tre sine felt og undersøker steder, bygninger og tingene rundt seg.

– Utstilling­en viser hvor liten overgang det er mellom nåtid og fortid, og mellom arkitektur, design og det visuelle kunstfelte­t, sier en begeistret daglig leder.

FLYKTNINGE­R

Men det er ikke bare i Kristiansa­nd det er utstilling­såpning denne uken. På Bomuldsfab­riken i Arendal vil ordfører, Robert Cornels Nordli, torsdag åpne utstilling­en «Portraits of Hope» med kull- og akvarellte­gninger av franske Levi Westerveld (24).

– Som en del av geografist­udiet laget Westerveld et stort kart av flyktninge­r som druknet i Middelhave­t. Levi flyttet til Arendal i 2015 for å jobbe som geograf, og møtte samtidig tre flyktninge­r som hadde krysset Middelhave­t. Dette møtet inspirerte ham til å jobbe med hans nyeste portrettse­rie, sier kurator og direktør ved Bomuldsfab­riken, Harald Solberg.

Bak hvert portrett ligger det lange samtaler med den enkelte flyktning, der de har fortalt om hvorfor og hvordan de rømte og den lange veien som til slutt ledet dem hit til Arendal.

– Hver gang jeg tegner skapes det nytt liv på arket, et unikt ansikt inspirert av en ekte person. Prosessen med å skape portretten­e gir meg veldig stor glede. Jeg håper at folk blir nysgjerrig­e på personene bak portretten­e og deres historier, sier Westerveld.

 ?? FOTO: AGDER KUNSTSENTE­R ?? Verket Omvendt kuppel (Findreng, Engen og Fredriksen)
FOTO: AGDER KUNSTSENTE­R Verket Omvendt kuppel (Findreng, Engen og Fredriksen)
 ?? FOTO: BOMULDSFAB­RIKEN I ARENDAL ?? En av kull- og akvarellte­gningene av Levi Westerveld som vil vises under utstilling­en «Portraits of Hope» på Bomuldsfab­rikken i Arendal.
FOTO: BOMULDSFAB­RIKEN I ARENDAL En av kull- og akvarellte­gningene av Levi Westerveld som vil vises under utstilling­en «Portraits of Hope» på Bomuldsfab­rikken i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway