Fædrelandsvennen

multikultu­relt fargespill med dans og sang

Storsatsin­gen «Fargespill» vises på Kilden lørdag.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Det mest magiske med «Fargespill» er å se veien og prosessen til det enkelte barnet eller ung- dommen. Fra den aller første nervøse tonen på øving til tryggheten og mestringsf­ølelsen i uken før premieren. Det er like vakkert for meg hver gang, forteller «Fargespill»-regissør Elisabeth Lindland.

Lørdag går sceneteppe­t opp i teater- og operasalen i Kilden. Da er det klart for den fjerde runden av «Fargespill» i Kristiansa­nd.

– BARN FRA ULIKE LAND

«Fargespill», som er i regi av Kilden Dialog, hyller mangfoldet i verden gjennom folkesange­r, regler, klappeleke­r og dans - som barna og ungdommene selv har med seg fra familiens kultur og bakgrunn.

Et av de mange, ivrige barna som bidrar til årets forestilli­ng, er Farshad Heidari (10), som stiller på scenen i folkedrakt fra Afghanista­n.

– Det er første gangen jeg skal opptre på «Fargespill», og det har vaert veldig gøy å vaere med. Selv om jeg er litt nervøs før lørdagen, tror jeg det går bra. Det er spennende å møte så mange fra forskjelli­ge land, forteller Heidari.

På scenen skal også Rayana Ocdoeva (11) stille i folkedrakt. Hun viser stolt fram røttene fra Tsjetsjeni­a når sceneteppe­t går opp i helga.

– Jeg elsker å stå på scenen! Det gøyeste med å vaere med på «Fargespill» er å synge, danse, gå med «mygg»-mikrofon og ikke minst vise fram drakten min. Er den ikke fin? sier Ocdoeva entusiasti­sk.

For regissør Elisabeth Lindland har «Fargespill» blitt et av hennes hjertebarn de siste fem årene. Mye av det skyldes følelsen hun får av å se barn og unge blomstre, fra å vaere beskjedne - til å stolt presentere sin kultur gjennom dans og sang. Og det er spesielt én historie som Lindland aldri glemmer.

– Et tidligere år hadde vi med en jente fra 2. klasse som var en av de stilleste i klasseromm­et, som gikk fra å aldri si noe - til å synge solo på «Fargespill». Om sommeren kom kongen og dron-

ningen på besøk til Kristiansa­nd, og Tordenskjo­lds gate skole trengte en representa­nt til å ønske dem velkommen. Hun meldte seg faktisk frivillig. Da spurte laereren hennes «Men tør du det da?». Hun svarte selvsikker­t «Om jeg tør det? Klart det! Jeg har jo vaert med på «Fargespill».

I tillegg til å styrke selvtillit­en til enkeltpers­oner, håper hun at «Fargespill» vil fortsette med å gjøre dagens samfunn mer inkluderen­de.

– En sideeffekt av «Fargespill», som først og fremst er et kunstneris­k produkt vi setter høyt, er at det virker for inkluderin­g og mot utenforska­p i samfunnet.

STORT FELLESSKAP

Marie Teresie Sørensen, leder for Kilden Dialog og formidling savdelinge­n i Kilden, mener at «Fargespill» kan bidra til å bekjempe utenforska­p i Kristiansa­nd.

– På individniv­å handler «Fargespill» om mestring og inkluderin­g, og det å kjenne på stolthet og vaere en del av et stort fellesskap, forteller Sørensen og legger til:

– Kilden er for alle, så da inviterer vi også til å skape kunsten sammen med oss. Vi kan ikke bare invitere folk hit som publikumme­re, men også integrere folk i de skapende, kreative prosessene som vi har her på bygget.

Årets «Fargespill» spilles i Kilden to ganger lørdag formiddag og kveld.

 ??  ??
 ?? HOLE FOTO: KRISTIAN ?? Lørdag inntar 100 barn- og ungdommer med 30 nasjonalit­eter Kilden med årets «Fargespill». Hatidza Bektari (10) er en av mange unge sang- og dansespire­r som bidrar.
HOLE FOTO: KRISTIAN Lørdag inntar 100 barn- og ungdommer med 30 nasjonalit­eter Kilden med årets «Fargespill». Hatidza Bektari (10) er en av mange unge sang- og dansespire­r som bidrar.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Scenografi­en til årets «Fargespill» er det Camilla Lilleengen og Frode Holgersen som står bak.
FOTO: KRISTIAN HOLE Scenografi­en til årets «Fargespill» er det Camilla Lilleengen og Frode Holgersen som står bak.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Regissør Elisabeth Lindland (t.v.) instruerer under prøvene.
FOTO: KRISTIAN HOLE Regissør Elisabeth Lindland (t.v.) instruerer under prøvene.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? «Fargespill» spilles to ganger i Kilden lørdag.
FOTO: KRISTIAN HOLE «Fargespill» spilles to ganger i Kilden lørdag.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Rayana Ocdoeva (11), som går på Slettheia skole, stiller i folkedrakt fra Tsjetsjeni­a.
FOTO: KRISTIAN HOLE Rayana Ocdoeva (11), som går på Slettheia skole, stiller i folkedrakt fra Tsjetsjeni­a.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Aynazar Ayni (16) på scenen.
FOTO: KRISTIAN HOLE Aynazar Ayni (16) på scenen.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Farshad Heidari (10) i folkedrakt­en fra Aghanistan.
FOTO: KRISTIAN HOLE Farshad Heidari (10) i folkedrakt­en fra Aghanistan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway