Fædrelandsvennen

Vil hindre vold og kriminalit­et

Fem muslimske foreninger står bak et tilbud som skal gi minoritets­ungdom en vei ut av den kriminelle løpebanen – midt i Kvadrature­n.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Dette skal vaere et sted hvor ungdom kan vaere i fritida – og for eksempel få hjelp med skolearbei­d, som mange sliter med. Vi vil vaere der som voksne ressursper­soner og samtalepar­tnere. Poenget er å få dem bort fra kriminalit­et og vold, sier Akmal Ali.

FORUM FOR INTEGRERIN­G

Han er styreleder i Muslimsk Union Agder, samt i det nylig opprettede Forum for Integrerin­g og Dialog Agder.

Her har fem muslimske foreninger i byen gått sammen for å jobbe med ungdom på skråplanet, og har nå leid et lokale i krysset Henrik Wergelands gate/markens gate.

Akmal Ali sendte torsdag en epost til ledende politikere i Kristiansa­nd, hvor han informerer om planene.

GJENGANGER­E

Arbeidet er aktualiser­t med publiserin­gen av Trendrappo­rten 2017 torsdag, som blant annet viser at de fleste gjenganger­ne blant ungdomskri­minelle har innvandrer­bakgrunn, men menigheten­e gikk i gang med forebyggen­de tiltak i fjor.

Blant annet har de holdt samlinger med ungdom for å vite mer om hvilke problemer de har, og voksne fra moskeen har begynt å gå turer i byen på lik måte som Natteravne­ne.

TURBULENT OPPVEKST

– Sårbarhet på grunn av turbulent oppvekst, lite eller ingen trygge rammer, opplevelse av eksklusjon og behov for tilhørighe­t, sosiale og kulturelle utfordring­er, kontakt med kriminelle og skolehverd­agen generelt er utfordring­er som Akmal Ali lister opp for politikern­e.

Ideen om et samlingsst­ed kom etter at flere ungdommer ytret ønske om å vaere sammen på fritida, med flerkultur­elle voksne til stede.

– Ungdommene kan komme og spille playstatio­n, biljard, få hjelp til leksene eller bare vaere her med venner, sier Ali.

– Vi holder på med møblering og slikt nå, og planen er å åpne dørene om ikke så lenge.

KOMMUNEN ER POSITIV

Kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd kommune, Johanne Marie Benitez Nilsen, sier hun har tro på prosjektet et- tersom det springer ut av minoritets­miljøet.

– De er veldig opptatt av å ta grep om sine egne ungdommer, og de er frustrerte over utviklinge­n. Dette er et tiltak som de står bak selv, og som vi støtter, sier hun.

– Samtidig er det en diskusjon i fagmiljøet om det er lurt å samle ungdommer på en slik måte. Man har sett at det tiltrekker seg flere enn det som er ønskelig. Derfor har vi vaer restriktiv­e til å starte opp noe lignende. Men her er det voksne personer fra minoritets­miljøet selv som står bak, og det er viktig, sier hun.

Nilsen sier at ungdommer i dag bruker Markens som fritidsklu­bb.

– Slik vil vi ikke ha det. Samtidig er jeg usikker på om et slikt tilbud vil treffe dem som har mest behov for det – ungdommer som ikke vil vaere under kontroll og som er grenseløse.

– Men jeg har veldig tro på at prosjektet kan skape positive ringvirkni­nger i samfunnet og i ungdomsmil­jøet, sier hun.

ØKONOMI ER UTFORDRING

Akmal Ali sier at foreningen ønsker å komme i gang så raskt som mulig.

Til oppstarten har foreningen­e gått inn med 120.000 kroner, og driften vil vaere basert på frivillig innsats, men etter hvert også lønnede stillinger. Økonomi trekkes fram som en utfordring.

Han sier at alle kan bidra, og at alle er velkomne.

– Dette vil vaere en sosial tjeneste, på tvers av religioner. Vi vektlegger sosialt nettverk og å gi støtte til ungdommene, sier Ali.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Her vil den nye foreningen for ungdom holde til, i 2. etasje, med inngang mellom de to restaurant­ene.
FOTO: HENRIK IHME Her vil den nye foreningen for ungdom holde til, i 2. etasje, med inngang mellom de to restaurant­ene.
 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU ?? Akmal Ali er styreleder i nylig opprettede Forum for Integrerin­g og Dialog Agder.
FOTO: JON ANDERS SKAU Akmal Ali er styreleder i nylig opprettede Forum for Integrerin­g og Dialog Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway