Fædrelandsvennen

Flere måneder forsinket

Oppgraderi­ngen av Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen er forsinket.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Baneheitun­nelen er nok en av de mest komplekse tunnelene vi har i Norge. Den har to kryss inne i fjellet, noe som bidrar til å gjøre denne oppgraderi­ngen vanskelige­re enn normalt, forteller Martin Folkestad, byggeleder i Statens vegvesen.

Oppgraderi­ngen av Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen på E 18 i Kristiansa­nd hadde 1. mars i år pågått i ett år.

FORSINKET

Planen var at oppgraderi­ngen skulle vaere ferdig 29. juni i år. Men arbeidet har blitt mer krevende enn hva Statens vegvesen i utgangspun­ktet så for seg.

– Siden det arbeides i tunnelene om natten og det er normal trafikk gjennom tunnelene på dagtid, må det gamle sikkerhets­utstyret vaere intakt om dagen inntil det nye er montert og testet, forklarer Folkestad, som nevner bommer, stoppsigna­ler og vifter som eksempler på sikkerhets­utstyr.

Det gamle utstyret kan altså ikke rives før det nye er i drift, noe som fører til at nye strømledni­nger ikke nødvendigv­is kan legges i kanaler hvor gamle ledninger ligger. Det å etablere nye ruter til strømkable­ne fører til ekstra arbeid.

– Det er flere og sammensatt­e årsaker til forsinkels­en, bemerker Folkestad.

REAKSJONER På MIDTDELER

Han sier at ting stort sett har gått greit det siste året, men nevner køkaoset gjennom byen i juni som en mindre hyggelig hendelse. Ellers har veivesenet fått en del reaksjoner på grunn av midtdelern­e i østgående retning gjennom tunnelene.

– Vi har heldigvis ikke hatt noen alvorlige trafikkuly­kker som følge av tunnelarbe­idet, og trafikkavv­iklingen har alt i alt fungert veldig bra, påpeker Folkestad.

FJERNER MIDTDELER

Nå er snart alt arbeid i de vestgående tunnelløpe­ne ferdig. Det er blant annet montert nye vifter, lys, nødskap, nye telefoner, overvannsr­ør og vann- og frostsikri­ng ved hjelp av isolerende matter.

I tillegg er åtte tekniske rom, med elektrisk utstyr, utvidet. Et niende rom utvides når østgående løp rehabilite­rer. Rommene utvides for å få plass til alt nytt utstyr samtidig som gammelt utstyr er operativt.

Når arbeidet i de vestgående løpene er fullført, vil trafikken sluses gjennom disse på kvelds- og nattestid. Det nye blir da at midtdelere­n fjernes.

– Vi kommer ikke til å skille av kjørefelte­ne fysisk. I stedet vil lysende grønne piler og røde kryss vise vei, forteller byggeleder­en. – Medfører ikke dette en risiko? – Jo, men den er vurdert. Det er gjennomfør­t tilsvarend­e løsninger knyttet til veiprosjek­ter andre steder i landet.

FLERE MÅNEDER FORSINKET

Arbeidet med Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen er forsinket med flere måneder, ifølge Folkestad. Det er uavklart hvor mange måneder, kanskje to eller tre.

Det som er sikkert er at det tas arbeidspau­se i fellesferi­en på grunn av den økte trafikkmen­gden.

Målet er at prosjektet skal vaere fullført i løpet av høsten.

Kontrakten for de to tunnelene har en verdi på over 230 millioner kroner.

Det er lagt inn rom for noe overskride­lse som følge av uforutsett­e hendelser i budsjettet. Men det er foreløpig uklart hva prislappen på forsinkels­en blir.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Martin Folkestad, byggeleder i Statens vegvesen og ansvarlig for tunnelarbe­idet i Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen i Kristiansa­nd, foran Baneheitun­nelen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Martin Folkestad, byggeleder i Statens vegvesen og ansvarlig for tunnelarbe­idet i Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen i Kristiansa­nd, foran Baneheitun­nelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway