Fædrelandsvennen

Slik ranet han samme bank i 2004

- EIVIND KRISTENSEN HENRIK IHME

I 2004 ranet 49-åringen Spareskill­ingsbanken med en kruttlappi­stol, iført løsbart, solbriller og sixpence. Nå er han siktet for ran av samme bank.

Ifølge politiet truet han torsdag til seg et mindre pengebeløp før han forlot banken som ligger et steinkast fra politihuse­t i sentrum. 49-åringen ble pågrepet kort tid etter ved Wergelands­parken.

– Vi mener det er skjellig grunn til å mistenke ham for simpelt ran, sier politiadvo­kat Johan Martin Kile, etter fengslings­møtet fredag.

Mannen er en kjent skikkelse for politi og domstol, og for Spareskill­ingsbanken. Høsten 2004 gikk han inn i lokalene i Tollbodgat­a iført en frakk, solbriller, løsbart og sixpence. Han la en veske på skranken, og sa «ikke trykk på noe, ikke si noe, fyll opp denne».

Samme dag hadde han stått fram i lokalpress­en og angret på et annet bankran, mot Sparebanke­n Pluss i Mandal, begått seks måneder tidligere. Her hadde han truet til seg 110.000 kroner – med en lekepistol kjøpt like før. Han ble pågrepet etter kort tid, og alle pengene ble funnet.

BLE GJENKJENT

Før han gikk til Spareskill­ingsbanken i 2004 hadde han på nytt vaert innom en leketøysfo­rretning og kjøpt en kruttlappi­stol. Ved skranken viste han fram pistolen til kassereren, som ikke tok sjansen på at pistolen var ubrukelig. Den var til forvekslin­g lik et ekte våpen.

Ransutbytt­e ble på 338.000 kroner, og politiet fant deler av dette gravd ned i Mandal. Forklednin­gen hadde nok ikke vaert perfekt, for mange kjente ham igjen på bildet fra overvåking­skameraet i banken. Han ble tatt kort tid etter.

For de to grove ranene ble han i 2004 dømt til tre års fengsel. Leketøyspi­stolen ble også inndratt. Siden har han hatt flere dommer og fengselsop­phold bak seg.

Nå ønsker politiet å holde ham varetektsf­engslet i fire uker, ba- sert på gjentakels­esfare. Advokat Knut Henning Larsen møtte som forsvarer for 49-åringen i Kristiansa­nd tingrett. Han ønsker ikke å gi kommentare­r.

 ?? ARKIVFOTO ?? Det er ikke første gang 49-åringen har tatt seg inn i Spareskill­ingsbanken. For fjorten år siden kom han seg unna med et atskillig større beløp.
ARKIVFOTO Det er ikke første gang 49-åringen har tatt seg inn i Spareskill­ingsbanken. For fjorten år siden kom han seg unna med et atskillig større beløp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway