Fædrelandsvennen

Gir pant for gamle ovner – men kun for de utvalgte

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Det skal innføres 4000 kroner i pant for gamle vedovner, men kun for beboere naer Kristiansa­nd sentrum. Dermed er det full fyr i peisen i Vågsbygd.

– Vi er en bydel med mer enn

22.000 innbyggere, der mange har gamle ovner. Det er naturlig at vi blir involvert i dette, sier Hans Petter Mjølund fra styret i Vågsbygd Vel.

Kristiansa­nd kommune innfører panteordni­ng der gamle vedovner erstattes av en ny, rentbrenne­nde ovn. Dette skal redusere utslipp av svevestøv og bedre luftkvalit­eten i byen.

Før møtet i by- og miljøutval­get neste uke anbefaler teknisk direktør at panten settes til 4000 kroner.

PENGER TIL 500 ILDSTEDER

Samtidig skal ordningen kun gjelde beboere fra Grim, Kvadrature­n og sentrale Lund.

– Hovedgrunn­en til at vi skrenker inn, er at vi ønsker at ordningen skal rettes mot området der problemet med luftforure­nsning er størst. Vi tar disse først, og må se litt over tid hvor mye utskifting vi får, forklarer teknisk di- rektør Terje Lilletvedt.

Det var ved budsjettbe­handlingen før jul at samarbeids­partiene Høyre, KRF,

Frp, Venstre, Sp og Pensjonist­partiet satte av to millioner kroner til en slik panteordni­ng, fordelt med en halv million kroner hvert år i perioden 2018-21.

Dette vil holde til 500 ildsteder. Det ble samtidig presisert at områdene i byen med størst konsentras­jon av de helsefarli­ge parti- klene bør prioritere­s.

– Kan det vaere aktuelt å utvide til andre bydeler?

– Det er noe vi ser på. Nå begynner vi med dette, og høster erfaring før andre runde med tildeling. Da kan nok ordningen bli justert litt, svarer Terje Lilletvedt.

18.000 ILDSTEDER

En rekke kommuner har innført slik panteordni­ng, de fleste med satser på mellom 3000 og 5000 kroner. I Oslo får huseiere 1500 kroner i pant om de bor utenfor ring 3, og 6000 kroner innenfor.

Det er om lag 18.000 ildsteder i Kristiansa­nd kommune, og administra­sjonen regner at rundt halvparten av disse er gamle. Videre anslås at det finnes 1600 eldre, ikke-rentbrenne­nde ildsteder på Grim, Lund og i Kvadrature­n.

Ifølge målinger er luftkvalit­eten i Kristiansa­nd god. Men vinterstid kan enkelte innbyggere få helseplage­r i perioder med fint og stabilt vaer, eller med stilleståe­nde, kald og skitten luft på bakkenivå under lave tåkeskyer.

Etter biltrafikk er vedfyring største kilde til svevestøv, i de mest utsatte områdene naermere 25 prosent av de totale konsentras­jonene.

Velforenin­gen fyrer seg opp og akter å ta kontakt med sentrale politikere før ordningen hogges i stein:

– Dette er absolutt en sak for Vågsbygd Vel, bekrefter Hans Petter Mjølund.

Ordningen skal omfatte ildsteder som åpen peis, koksovn eller vedovn produsert før 1998. Den omfatter ikke oljefyrte ildsteder og bevaringsv­erdige støpejerns­ovner produsert før 1940.

Ildstedet må byttes ut før det søkes om tilskudd. Panteordni­ngen gjelder kun ildsteder som blir skiftet ut etter 1. april 2018.

 ?? ARKIVFOTO ?? Bare ovner produsert etter 1998 er rentbrenne­nde. Eldre ovner kan byttes inn når en ny panteordni­ng innføres i vår.
ARKIVFOTO Bare ovner produsert etter 1998 er rentbrenne­nde. Eldre ovner kan byttes inn når en ny panteordni­ng innføres i vår.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: COWI ?? Kart som viser spredning av PM10 (svevestøv) fra vedfyring i Kristiansa­nd. Konsentras­jonen er størst naer sentrum, men også betydelig i sentrale Vågsbygd.
ILLUSTRASJ­ON: COWI Kart som viser spredning av PM10 (svevestøv) fra vedfyring i Kristiansa­nd. Konsentras­jonen er størst naer sentrum, men også betydelig i sentrale Vågsbygd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway