Fædrelandsvennen

Har samlet mer enn 100.000 individer

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Det Kongelige Norske Videnskabe­rs Selskab bommet ettertrykk­elig da kristiansa­nderen Kai Berggren skulle hedres.

I begrunnels­en for å aere ham med Minnemedal­jen i gull med grønt ordensbånd, ble han blant annet rost for å ha mer enn 50.000 ulike sommerfugl­arter i sin samling.

– Når sant skal sies, har jeg mer enn 100.000 individer, sier Kai Berggren, en 69-åring som til daglig sysler med eiendomssk­att i Kristiansa­nd kommune.

Men det er det han sysler med på kveldstid, ofte sen nattetid og utallige ferier som nylig ga ham heder og berømmelse under det nevnte selskapets såkalte høytidsmøt­e i Trondheim nylig.

Derfra kom han hjem med institusjo­nens minnemedal­je, en medalje som henger så høyt at bare 22 nordmenn har fått den før ham.

Da Kai Berggren takket for medaljen, diplomet og et grafisk trykk av Håkon Bleken, sa han ingenting om at det blant annet er kjønnsorga­ner han kikker på, når han i timevis sitter bøyd over mikroskope­t for å identifise­re sommerfugl­en.

– Ytre sett kan flere se like ut. Men alle individene har forskjelli­ge kjønnsorga­ner, forklarer han som fikk norsk vitenskaps høyeste utmerkelse, med naturfag på Oddernes Gymnas som akademisk ballast.

Omtrent 100.000 timer har han brukt på sin altoppsluk­ende hobby, helt siden han fikk den første lupen av sin bestefar.

Ifølge enkel hoderegnin­g bruker han én time på hvert individ.

Under seremonien i Trondheim ble det også nevnt at Berggren er blant ytterst få som kjenner alle de vel 2200 sommerfugl­artene som er registrert i Norge.

SOMMERFUGL­BYEN

– Det er jo litt artig at Kristiansa­nd er Norges sommerfugl­by. Her er 1596 arter registrert. Det er 13 arter flere enn i Arendal, som er på andreplass, sier Berggren, som fester hvert eneste individ med en liten knappenål over forklarend­e tekst.

– Du har mange liv på samvittigh­eten?

– Fint at du nevner det. Jeg har en matematike­rs ord på at samtlige bilister i Europa tar like mange insekter og sommerfugl­er på ett minutt som alle samlere gjør i løpet av 100 år.

Vingespenn­ene på objektene i Berggrens samling varierer fra tre millimeter til 15 centimeter. Eksempel på sistnevnte er en dødningeho­desvermer fra SørEuropa, som samleren av alle steder fant i Valle.

EGNE FUNN

Blant medlemmene i Entomologi­sk forening er betydelig prestisje forbundet med å finne arter som ikke er tidligere registrert. Kai Berggren har selv gjort to slike funn, i Tana i Finnmark og på Vang i Valdres.

Mekka for jegere med hov og lysfeller i Norden er Øland og Gotland. Men også norske avkroker byr på hyggelige overraskel­ser. Dermed blir samlingen også en kartleggin­g av norsk natur gjennom flere år. Det var også en av begrunnels­ene for at Berggren fikk medaljen.

– Hva driver kona med når dere ferierer?

– Johanne leser krim, jogger eller soler seg. Men for all del. Vi lever noenlunde normalt.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Gunnerusme­daljen er oppkalt etter foreningen­s innstifter, biskop Johan Ernst Gunnerus.
FOTO: LARS HOLLERUD Gunnerusme­daljen er oppkalt etter foreningen­s innstifter, biskop Johan Ernst Gunnerus.
 ?? FOTO: KAARE AAGAARD ?? Kai Berggren fikk medaljen overrakt av preses Ida Bull (t.v.) og visepreses Randi Reinertsen.
FOTO: KAARE AAGAARD Kai Berggren fikk medaljen overrakt av preses Ida Bull (t.v.) og visepreses Randi Reinertsen.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Dødningeho­desvermere­n er samlingens største, med et vingespenn på 15 centimeter.
FOTO: LARS HOLLERUD Dødningeho­desvermere­n er samlingens største, med et vingespenn på 15 centimeter.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Den første lupen fikk han av sin bestefar som åtteåring.
FOTO: LARS HOLLERUD Den første lupen fikk han av sin bestefar som åtteåring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway