Fædrelandsvennen

Scandinavi­an Star-brannen blir dansk dokumentar­serie

- NTB

●●Et dansk tv-team skal lage det de kaller Nordens mest ambisiøse «true crime»-serie, om brannen på Scandinavi­an Star i 1990.

159 personer døde da skipet Scandinavi­an Star ble herjet av brann under en tur mellom fra Oslo til Frederiksh­avn

6. april 1990. 136 av dem var norske borgere. Til sammen var det 482 personer om bord, 99 av dem var besetnings­medlemmer.

Bak serien står blant annet Nikolaj Scherfig, som er manusforfa­tter på den danske krimserien Broen, samt Politiken-journalist Lars Halskov som har skrevet boken «Brannen – gåten Scandinavi­an Star». Seriens regissør er den prisbelønt­e Mikala Krogh.

Serien, som får navnet «Scandinavi­an Star» består av seks episoder og skal etter planen ha premiere i 2020 – 30 år etter brannen.

Spørsmålen­e har vaert mange om hva brannen skyldtes, og hvem som var ansvarlig. Mistanker og påstander om sabotasje, brannstift­else og forsikring­ssvindel har vaert reist. Det antas at brannen ble påsatt, selv om det ikke er blitt bevist etter to politiette­rforskning­er og to uavhengig granskinge­r. En ny etterforsk­ning ble satt i gang i 2014, blant annet for å undersøke anklagene om forsikring­ssvindel, men saken ble henlagt.

Stortinget satte i 2015 ned en ny granskings­kommisjon, som i juni 2017 konkludert­e med at brannen ikke skyldtes sabotasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway