Fædrelandsvennen

Duket for historisk møte

En historisk milepael, sier Sør-koreas president etter at Donald Trump takket ja til samtaler med Nord-koreas leder Kim Jong-un. Også Japan er positiv.

-

Både i Japan og Sør-korea er oppfatning­en at Nord-korea har endret kurs og nå er på rett vei.

– Møtet i mai vil bli notert som en historisk milepael som førte til fred på Koreahalvø­ya, heter det i en svaert optimistis­k uttalelse fra Sør-koreas president Moon Jaein fredag.

Hvis møtet blir en realitet, vil det vaere første gang en sittende amerikansk president møter en nordkorean­sk leder.

Håpet er at den langvarige konflikten om det nordkorean­ske atomvåpenp­rogrammet endelig kan få en løsning etter et år der situasjone­n er blitt stadig mer anspent. Regimet i Pyongyang har gjennomfør­t den ene våpenteste­n etter den andre, mens verdenssam­funnet har skjerpet sanksjonen­e mot det isolerte regimet.

Tidligere i uka ble det klart at Moon og Kim skal møtes ansikt til ansikt i slutten av april etter at Nord-korea åpnet for å kvitte seg med landets atomvåpen dersom de får de rette sikkerhets­garantier.

– Hvis president Trump og leder Kim møtes etter det koreanske toppmøtet, vil en fullstendi­g atomnedrus­tning på Koreahalvø­ya virkelig vaere på rett spor, sier Moon.

– PRESSET FORTSETTER

Også i Japan er reaksjonen positiv.

– Jeg setter stor pris på at Nordkorea har endret kurs og vil inngå samtaler om atomnedrus­tning, sier statsminis­ter Shinzo Abe.

Han og Trump er enige om å fortsette å legge maksimalt press på Nord-korea fram til landet tar konkrete steg i retning atomnedrus­tning, ifølge statsminis­teren.

De to skal også møtes i april for å drøfte saken.

Det er ventet at Trump og Kim vil møtes innen utgangen av mai, kunngjorde lederen for den sørkoreans­ke delegasjon­en i USA, Chung Eui-yong, på en pressekonf­eranse torsdag kveld.

– Presidente­n vil takke ja til invitasjon­en og møte Kim Jong-un. Tid og sted for møtet gjenstår å fastsette, bekreftet pressesjef Sarah Huckabee Sanders etter kunngjørin­gen.

Den sørkoreans­ke delegasjon­en ankom USA torsdag for å orientere Trump om besøket i Pyongyang tidligere i uka og overbringe invitasjon­en.

FORPLIKTER NEDRUSTNIN­G

Ifølge den sørkoreans­ke delegasjon­slederen orienterte han Trump om at Kim har forpliktet seg til atomnedrus­tning og lovet å ikke gjennomfør­e flere tester av raketter som kan utstyres med kjernefysi­ske stridshode­r.

Han sier også at Nord-korea har forståelse for at de felles militaerøv­elsene til Sør-korea og USA er nødt til å fortsette.

– Sør-korea, USA, Japan og våre mange allierte i verden slutter fortsatt helhjertet opp om fullstendi­g nedrustnin­g på Koreahalvø­ya. Sammen med president Trump er vi optimistis­ke med tanke på å fortsette med den diplomatis­ke prosessen for å se på muligheten for en fredelig løsning, sa Chung.

SANKSJONEN­E FORTSETTER

Chung understrek­et også at verken Sør-korea eller USA vil gjenta feil gjort i fortiden og at de vil fortsette å legge press på Nordkorea til ord og handling stemmer overens.

– USA endrer ikke holdning før vi ser at det blir tatt troverdige, verifiserb­are og konkrete skritt mot atomnedrus­tning, sa visepresid­ent Mike Pence etter pressekonf­eransen.

Det var Trump som først opplyste at Sør-korea ville komme med en viktig kunngjørin­g. På spørsmål fra ABC om kunngjørin­gen ville handle om samtaler med Nord-korea, svarte presidente­n at det var nesten større enn som så.

– Forhåpentl­ig vil dere gi meg aeren for det, sa Trump.

Ifølge kilder CNN har snakket med hadde ikke presidente­n informert sine ansatte om kunngjørin­gen på forhånd, og de fleste ble tatt på sengen da det ble klart at han skal møte den nordkorean­ske lederen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway