Fædrelandsvennen

Statsbygg kan overta skandalepr­osjektet

- NTB

Stortinget er i dialog med Statsbygg om bistand i arbeidet med det skandalise­rte byggeprosj­ektet. Samtalene kan ende med at Statsbygg overtar som byggherre.

– Vi har rettet en henvendels­e til Statsbygg, men ikke bedt om noe konkret ennå. Vi får se hva som kommer ut av dialogen, sier Senterpart­iets Nils Bjørke til NTB.

Han er medlem av presidents­kapet på Stortinget, som selv er byggherre og ansvarlig for byggeprosj­ektet som blant annet omfatter en ny innkjøring­stunnel og nytt vare- og postmottak.

– Det er ikke så mye vi kan si om samtalene ennå. Dialogen har ikke pågått så lenge og ingenting er avklart, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Etter det NTB forstår er det ikke utelukket at Statsbygg overtar som byggherre, selv om dette er høyst uvanlig for et prosjekt som har pågått så lenge. Alternativ­et er at Statsbygg får en annen og mindre ansvarsful­l rolle eller ikke engasjeres i det hele tatt.

– ET MARERITT

Overskride­lsene har stått i kø i byggesaken, som til slutt krevde stortingsd­irektørens og stortingsp­residenten­s avgang. Sluttsumme­n har på tre år økt fra 1,1 milliarder kroner til 2,3 milliarder.

Fra flere hold er det blitt kritisert at Stortinget i sin tid selv valgte å vaere byggherre framfor å benytte Statsbygg. Ansvaret som byggherre innebaerer blant annet at man må baere de økonomiske konsekvens­ene når det inntreffer noe uforutsett.

– Vi skulle ha hatt en helt annen kontroll over byggeprosj­ektet. Det burde ha vaert rigget på en helt annen måte fra begynnelse­n av, erkjente Olemic Thommessen.

I redegjørel­sen han holdt for Stortinget i forrige uke sluttet han seg til anbefaling­en fra en arbeidsgru­ppe som mener Statsbygg bør vaere byggherre for Stortinget i alle større byggeprosj­ekter i framtiden.

KVINNE På TOPP?

Spekulasjo­nene går nå høyt om hvem Høyre velger å fremme som kandidat til ny stortingsp­resident. Kandidaten vil kunne få støtte også fra de rødgrønne, klargjorde opposisjon­en torsdag.

KRF som i realiteten bar Thommessen ut av presidents­tolen, ser gjerne at han erstattes av en kvinne, fastslår partileder Knut Arild Hareide overfor NRK. En het kandidat er i så fall parlamenta­risk nestleder Tone W. Trøen. Hun vil ikke kommentere disse spekulasjo­nene fredag, ei heller si om hun er interesser­t i vervet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway