Fædrelandsvennen

Utøya eller Tromøya?

Mot den moderne terrorisme­n har politiets beredskaps­tropp og det nye, dyre beredskaps­senteret begrenset nytte. Vi blir tryggere hvis ressursene heller gis til naerpoliti­et.

-

Forrige uke startet byggingen av politiets beredskaps­senter ved Oslo. Senteret skal ifølge regjeringe­n samle Beredskaps­troppen og politiheli­koptrene for å «skape trygghet i befolkning­en» og sikre rask innsats ved blant annet terrorhend­elser. Samtidig er troppens framtid under diskusjon.

I går hadde filmen «Utøya 22. juli» premiere. Den følger ei jente gjennom de 72 minuttene angrepet varte. Vi ser jenta og vennene hennes ringe politiet og vente på politiet, men ingen kommer.

22. juli-kommisjone­n kritiserte politiet grundig: Ledelsen i Oslo, på Hønefoss og ute i felten fungerte dårlig. Det lokale politiet hadde for få folk på vakt og trodde lenge at Beredskaps­troppen var på vei i helikopter. Troppen selv var på full fart med biler fra Oslo, men hadde et dårlig situasjons­bilde og dårlig kontakt med lokalt politi og visste ikke engang hvor Utøya var. Båttranspo­rten ut til Utøya ble en tragedie. Kommisjone­n peker på alvorlig svikt i kommunikas­jonen og ansvarsfor­delingen mellom Beredskaps­troppen og det lokale politiet.

De sentrale politiaktø­rene svarte ikke på høringen av rapporten. Kritikken ble tilsynelat­ende akseptert. Dette endret seg sommeren 2017 med boka «På vår vakt» av Malin Stensønes. Her forklarer flere politimenn i Beredskaps­troppen for første gang offentlig at de trodde det var 3-5 gjerningsm­enn på Utøya. Derfor var politifolk­ene på vakt og fortsatte letingen etter at terroriste­n var pågrepet. Og derfor måtte helseperso­nell og evakuering av sårede vente. 22. juli-kommisjone­n slo imidlertid fast at politiet visste at det var bare én gjerningsm­ann på øya og pekte på lydopptake­ne fra politiets samband.

Fasiten kan vaere at begge har rett. Det lokale politiet visste det var bare én fordi man hadde fått melding om det fra MS Thorbjørns kaptein, som hadde fraktet den forkledde terroriste­n over til øya. Denne informasjo­nen nådde angivelig ikke Beredskaps­troppen. Historien kan derfor vaere nok et eksempel på hvordan problemer oppsto i grenseflat­en mellom lokalt politi og Beredskaps­troppen.

I den første stortingsm­eldingen etter hendelsen var styrking av Beredskaps­troppen, politiheli­koptre og et beredskaps­senter de sentrale tiltakene. Siden har bevilgning­er til senteret vaert selve lakmustest­en på om regjeringe­n følger opp 22. juli-kommisjone­n eller ikke.

Beredskaps­troppen ble dannet i 1975 etter flere hendelser ute i verden der terroriste­r forskanset seg med eller uten gisler, typisk flykapring­er. Det klart dominerend­e terrorbild­et i dag er annerledes: én eller noen få terroriste­r dreper flest mulig med skytevåpen, kniv, bombe eller lastebil så raskt de kan før de blir stoppet, stikker av eller dreper seg selv. (Skoleskyti­nger har samme trekk.) Vi så dette ved angrepene på Charlie Hebdo-redaksjone­n, Bataclan-konserten, nattklubbe­n i Orlando, Krudttønde­n i København, handlegata i Stockholm, strandprom­enaden i Nice, London Bridge, flyplassen­e i Brussel og Istanbul og julemarked­et i Berlin. Ved slike scenarier vil Beredskaps­troppen – selv med helikoptre – vaere irrelevant, iallfall utenfor Oslo-området. Det trengs lynrask reaksjon fra de naermeste politifolk­ene, fra naerpoliti­et.

En tidligere leder for Beredskaps­troppen klager i boka over at det ennå ikke finnes helikoptre som kan flytte troppen dit det skjer terroraksj­oner: «Det er min påstand at hvis vi får et terroransl­ag mot Norge nå, vil det vaere tilfeldigh­eter som bestemmer

hvor raskt vi klarer å løse det.» Dermed bekreftes mitt inntrykk av troppens selvforstå­else: «Terrorbekj­empelse er vårt domene. Bare tre til side; vi kommer og redder dagen.»

Hvis en slik forståelse er vanlig innen politiet, kan terrorbere­dskapen svekkes. For det første kan lokalt politi forsømme beredskap for alvorlige hendelser fordi man tenker at Beredskaps­troppen vil ordne opp hvis noe skjer. For det andre kan håndtering­en forsinkes dersom det lokale politiet blir stående og vente på Beredskaps­troppen. Og for det tredje kan det oppstå kommunikas­jonsproble­mer og uklarheter om ansvarsfor­hold mellom Beredskaps­troppen og lokalt politi under selve håndtering­en.

Den sterke satsingen på Beredskaps­troppen i landets terrorbere­dskap kan derfor ses på som brudd med de styrende prinsippen­e for all offentlig beredskap i Norge: Ansvarsfor­holdene skal vaere de samme under ekstraordi­naere hendelser som til daglig, og man skal så langt som mulig benytte den normale organiseri­ngen. Prinsippen­e er der nettopp for å unngå den svikten som ble så tydelig 22. juli.

Det betyr at terroriste­r må stoppes av lokale politifolk, ikke en topptrent gjeng som skal komme fra Oslo. Derfor er det politidist­riktene som bør prioritere­s når økte ressurser skal fordeles, og Beredskaps­troppen bør vurderes splittet opp og fordelt rundt i landet.

Hovedprobl­emet i politibere­dskapen 22. juli var nemlig at politiet på Hønefoss hadde dårlig bemanning, ikke at landet manglet et beredskaps­senter. Hadde angrepet skjedd mot én av de politiske sommerleir­ene på Tromøya den sommeren for sju år siden, ville Beredskaps­troppen vaert irrelevant på grunn av avstanden. Debatten i ettertid ville ha dreid seg om styrking (med folk, utstyr, trening og øvelser) av politiet i Arendal og andre steder rundt i landet, ikke styrking av Beredskaps­troppen med nesten dobbelt så mange folk, tre helikoptre og et eget senter.

 ??  ??
 ??  ?? Preben Aavitsland
Preben Aavitsland
 ??  ?? Melissa Jocelyn Lesamana
Melissa Jocelyn Lesamana
 ??  ?? Jon P. Knudsen
Jon P. Knudsen
 ??  ?? Birgit Amalie Nilssen
Birgit Amalie Nilssen
 ??  ?? Imi Vegge
Imi Vegge
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hadde angrepet skjedd mot én av de politiske sommerleir­ene på Tromøya den sommeren for sju år siden, ville Beredskaps­troppen vaert irrelevant på grunn av avstanden, skriver Aavitsland.
FOTO: NTB SCANPIX Hadde angrepet skjedd mot én av de politiske sommerleir­ene på Tromøya den sommeren for sju år siden, ville Beredskaps­troppen vaert irrelevant på grunn av avstanden, skriver Aavitsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway