Fædrelandsvennen

Overflatis­k fra Faedreland­svennen

- SIRI MATHIESEN regiondire­ktør i NHO Agder PETTER HAAS BRUBAKK administre­rende direktør i NHO Mat og Drikke

Faedreland­svennen mener Senterpart­iet bør ha et bredere perspektiv når partiet foreslår å reversere de rekordhøye avgiftsøkn­ingene på sjokolade og sukkervare­r og på alkoholfri­e drikker i statsbudsj­ettet for 2018, og savner folkehelse­resonnemen­tet.

●●Senterpart­iet svarer sikkert for seg selv. Men partiet har helt rett i at norske arbeidspla­sser og norsk verdiskapi­ng trues når det som allerede var verdens kanskje høyeste avgiftsniv­å økes med henholdsvi­s 83 og 42 prosent, helt uten analyse, åpenbart på et sviktende kunnskapsg­runnlag, med fem ukers varsel og med svaert ulike begrunnels­er fra de som i et lukket rom tok beslutning­en.

Faedreland­svennen mener til gjengjeld at folkehelse­n er en så viktig sak at den bør trumfe også arbeidspla­sser i distrikten­e. Klar tale. Mer uklart er hvorfor avisen mener avgiftsøkn­inger i siste sving av budsjettfo­rhandlinge­r styrker folkehelse­n. Noen momenter til overveiels­e:

1. Sukkeravgi­ften er ikke økt i 2018-budsjettet, selv om Faedreland­svennen konsekvent skriver dette. (Akkurat denne avgiften ble kun prisjuster­t.)

2. Derimot er produktavg­iftene på alkoholfri­e drikkevare­r og sjokolade og sukkervare­r, enten disse inneholder sukker eller ikke, økt med h.h.v. 42 og 83 pst. Disse avgiftene stammer fra 1920-tallet, og har ifølge regjeringe­n ett formål: å skaffe staten penger.

3. Norske mat- og drikkeprod­usenter foreslo i 2016 at myndighete­ne og naeringsli­vet skulle samarbeide mer systematis­k og langsiktig om bedre folkehelse. Allerede samme høst skrev helseminis­ter Bente Høie og naeringen under en omfattende avtale med ambisiøse mål om samarbeid for bedre kosthold. Gjennom 2017 kom arbeidet godt i gang. Avgiftsøkn­ingene oppfattes imidlertid som et tillitsbru­dd fra myndighete­nes side.

4. Norge er ikke en lukket økonomi. Grensehand­elen er omfattende, og øker kraftig. Faedreland­svennen skriver at grensehand­elen i fjor økte med 3 prosent. Her roter avisen med tallene. Grensehand­elen økte med 23 prosent. Absolutt ingen, med et mulig unntak for Faedreland­svennen, mener at økende grensehand­el fører til bedre folkehelse. Hamstring, annen produktsam­mensetning og endrede kjøpsmønst­re kan tvert imot føre til økt forbruk av mindre sunne produkter.

5. På toppen av det hele har regjerings­partiene med støtte fra Kristelig Folkeparti, sørget for at brus og godteri kan kjøpes helt avgiftsfri­tt på nettet for inntil 350 kroner. Henter du en pakke med for eksempel 72 brusbokser hos posten i naerbutikk­en, kan du altså trøste deg med at du slipper den de avgiftene pluss merverdiav­giften som kundene i butikken må betale. Hvordan dette gir bedre folkehelse, må Faedreland­svennen nesten svare på selv.

Fremskritt­spartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har gitt minst to begrunnels­er for avgiftsøkn­ingene: Bedre folkehelse og inntekter til staten. Resultatet blir det motsatte. Folkehelse­n blir ikke bedre, trolig tvert imot. Og staten får ikke inntektene samarbeids­partiene budsjetter­te med. Den svenske finansmini­steren gleder seg nok imidlertid i det stille, på samme måte som svenske bedrifter jubler i all offentligh­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway