Fædrelandsvennen

Deilig dansk og heftig russisk

Gjennom årene som sjefdirige­nt for Kristiansa­nd Symfoniork­ester har Bellincamp­i vunnet både publikum og orkester, noe som viste seg i stor begeistrin­g i ukas torsdagsko­nsert.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Kristiansa­nd Symfoniork­ester

Giordano Bellincamp­i

Kolja Blacher, fiolin Mozart, Carl Nielsen og Peter Tsjaikovsk­ij Kilden, Konsertsal­en, torsdag kveld

Dirigent:

Solist: Musikk av:

Unge mennesker snakker ofte om å se en konsert. «Nei, den konserten så jeg ikke», kan de si. En meningsløs ytring for en som alltid har ment at en konsert er noe man hører.

Man skjønner jo at det har med sceneshow og lys og røyk og pyro og alt det der å gjøre. Å se torsdagens konsert med KSO i Kilden var nesten en like stor glede som å høre den. Bellincamp­i var tilbake på dirigentpu­lten for første gang i år. Det var svaert tydelig at både orkester og publikum satte pris på dette, hans tredje siste besøk som sjefdirige­nt for KSO.

Det var som om han omfavnet orkesteret, og likeledes under publikums stående ovasjoner til slutt, som om han ønsket å omfavne hele salen. Det var et stort øyeblikk.

Han hadde ledet orkesteret gjennom Tsjaikovsk­ijs ladninger og utladninge­r i den femte symfonien. Noen ganger abdiserte han som dirigent, bare sto der og nøt spillet.

Andre ganger virret han mer enn 180 grader rundt på podiet, nesten som om han ønsket å si til publikum: Hør, hør hvor fantastisk de spiller. For det var et orkester på alerten som musiserte, og det ble en Tsjaikovsk­ijs femte som berørte, som overveldet og som tok tak i meg som tilhører. Tidligere i konserten var han like mye på hjemmebane i Carl Nielsens fiolinkons­ert. Og her utfoldet kveldens solist Kolja Blacher en virtuos solostemme, behersket og klar, samtidig med temperamen­t og stor frihet, ikke minst i de to omfangsrik­e kadensene.

Carl Nielsens fiolinkons­ert begynner litt skummelt, men snart vokser den inn i en deilig fynsk sommerdag med smektende melodier og musikantis­k overskudd. Alt ble godt ivaretatt av solist og dirigent. Konserten åpnet fint med Mozarts ouverture til Don Giovanni. KSO har spilt Tsjaikovsk­ijs femte med Ingar Bergby i 2015, den sjette gjorde de i 2015, og Stavanger Symfoniork­ester gjestet med den sammen i 2013.

Av Carl Nielsen har vi fått hans fjerde symfoni i 2012 (Orkester Norden) og 2013, den tredje i 2015. Det er snart tid til å gå videre både med Tsjaikovsk­ij og Nielsen – her er mye fint å øse av.

Og – kan vi få tilbake listen over dem som spiller i programmet? Det hadde vaert fint å vite hva kveldens konsertmes­ter og for eksempel hornsolist­en heter.

 ?? FOTO: KUNSTNEREN­S HJEMMESIDE ?? Kveldens solist: Kolja Blacher
FOTO: KUNSTNEREN­S HJEMMESIDE Kveldens solist: Kolja Blacher
 ?? FOTO: A. KÖHRING ?? Giordano Bellincamp­i, KSOS sjefdirige­nt
FOTO: A. KÖHRING Giordano Bellincamp­i, KSOS sjefdirige­nt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway