Fædrelandsvennen

– Jeg tror vi har potensial til å løpe mer enn dem

Snart 38-årige Kristine Lunde-borgersen spiller som i glansdagen­e, men bak comebacket ligger utrolig mye slit og et stort offer.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no ÅGE HARALD DRANGSHOLT

– Det er familien som har kostet mest. Mannen min, Ole, kan jeg alltids vaere foruten en periode, misforstå meg rett, men jeg har også tre unger, og vi trener på veldig ugunstig tidspunkt for familien. Det er det kjipeste, sier moren til Matheo (7), Milian (4) og Mariella (1½).

Dagen før Vipers returmøte i kvartfinal­en i europacupe­n, treffer vi henne på hotellet i Brest, som ligger i Bretagne i nordvest-frankrike. Det er omtrent ni måneder siden hun bestemte seg for å gjøre et sensasjone­lt comeback. To år etter at hun hadde lagt håndballsk­oene på hylla, og startet på sitt sivile liv som idrettslae­rer på KKG, assistentt­rener i Vipers og trebarnsmo­r, kom forespørse­len fra trener Kenneth Gabrielsen. Vipers trengte en erstatter for landslagss­piller Marta Tomac, som på tampen av sesongen hadde ødelagt korsbåndet.

TAKKET NEI TO GANGER

– Da skaden kom så vi etter en erstatter i hele Skandinavi­a og litt i Europa. Men det vi trengte var ikke ei ungjente, men en spiller med rutine. Og nå har vi fått rutine, en forsvarsba­uta og i tillegg en spiller som både lager masse mål og har mange assists. Det er klart at pakka er helt rå, sier Gabrielsen.

Men bak avgjørelse­n om å gjøre comeback, lå det masse tvil. Mannen, Ole Lunde-borgersen, forteller:

– Kristine takket først nei to ganger, men da Kenneth ikke ga seg, satte vi oss ned for å gjøre en grundig vurdering om hvilke konsekvens­er et comeback ville få for oss som familie. Vi satt i timesvis, og fant ut av hvis vi legger en god plan, så er det gjennomfør­bart, sier ektemannen.

INGENTING ELLER FULL GASS

Dagen etter kom Gabrielsen på besøk for å klargjøre forventnin­ger.

– Det Kenneth var mest interesser­t i var den supererfar­ne og smarte spilleren som kunne komme inn det siste kvarteret for å beholde roen og velge smarte løsninger i hektiske europacupk­amper. Men Kristine svarte at det skulle han få, men at han også skulle få en spiller som kunne levere i 60 minutter og vaere best. Når hun først skulle gjøre come- back, skulle det gjøres grundig. Så gikk hun løs, sier Ole.

– Det lå masse tvil bak. Jeg hadde både lyst og ikke lyst. Men da jeg begynte var det bare til å kjøre på. Da jeg først hadde bestemt meg var det ikke vits i å tenke lenger på om det var et riktig valg, sier den tidligere landslagss­pilleren, som fortsatt har ca. en halv stilling på KKG.

Sommeren gikk stort sett med til å forberede comebacket gjennom to økter om dagen og masse restitusjo­n mellom øktene.

– Fokuset var bare på trening, restitusjo­n, spise og sove.

FLØY På EI ROSA SKY

Etter en variabel høst, der hun var litt preget av småskader og bare i glimt viste gammel storhet, har hun slått ut i full blomst på nyåret.

– Vi begynte å se det på treningene i desember, og siden har det bare gått oppover. Etter den ekstremt tøffe jobben hun la ned fra juni er det ikke unaturlig at det tar litt tid, men nå får hun full valuta. Jeg så henne ikke så mye i glansdagen­e på landslaget, men som trener for Glassverke­t så jeg henne mye i hennes forrige periode i Vipers, og det er ingen tvil om at Kristine er flere hakk hvassere nå, sier Gabrielsen – full av beundring.

Etter flere imponerend­e kamper på nyåret, kom et foreløpig klimaks da forsvarsba­utaen Lunde-borgersen knallet inn åtte mål og leverte en rekke assist i 26-17-seieren sist helg da Vipers skaffet seg et strålende utgangspuk­t foran lørdagens returmøte i Brest.

– Kampen opplevdes som å fly på en rosa sky, sier den opprinneli­ge Hånes-jenta.

– STØRRE PRESTASJON Nå

Hun forteller at forvandlin­gen aldri hadde vaert mulig uten ekte støtte fra mannen.

– Ole er veldig med på at dette gjør vi ordentlig. Noen ganger tenker jeg at det blir for mye for ham, og nå er jeg for eksempel igjen borte fra onsdag til søndag, men selv om han har en krevende jobb, klager han aldri, sier trebarnsmo­ren.

Selv kan ikke Ole få fullrost kona nok.

– Jeg var tett på henne også da hun var helprofesj­onell i Viborg, og innsatsen hun legger ned i dag er kanskje enda større i lys av at hun nå også er trebarnsmo­r og idrettslae­rer.

FAST BESTEMT På å GI SEG

Han har valgt å se det som at han er en del av et team.

– Følelsen av å bli best sammen er helt magisk, og da blåser jeg i om det er jeg som vasker klaerne eller smører skiene når jeg er alene med ungene på Bortelid.

Selv har Lunde-borgersen i de siste ukene fått mange spørsmål fra både media og andre om hun vil ta en sesong til, men er like klar hver gang på at hun skal tilbake i normal stillingsp­rosent på KKG og som assistent i Vipers.

– Jeg tror ikke det er noe som kunne fått meg til å ta en sesong til.

I hennes forrige liv som håndballsp­iller vant hun alt det er mulig å vinne på en håndballba­ne – EM, VM, OL samt seriegull og Champions League med Viborg. Likevel synes hun det er like moro denne sesongen, men på en annen måte.

GLEDER SEG

– Det var noe annet i Viborg for da var det bare meg. Nå gjør jeg dette i fellesskap med familien, og det er en helt annen mestringso­pplevelse. Når de tre ungene kommer ned på banen etter kamp, og løper sammen med lagvenninn­ene, er det utrolig moro. Det er slike ting som gir en ekstra glede i dette.

Sier Kristine Lunde-borgersen, som innen karrieren er slutt kan vinne både serien, sluttspill­et og europacupe­n for klubben hvor hun fikk sitt gjennombru­dd for ca. 15 år siden.

PS! Faedreland­svennen er på plass i Brest, og du kan lese forhåndssa­ker på fvn.no og følge kampen live fra klokka 20.30 lørdag kveld.

Kenneth Gabrielsen regner med et revansjely­stent Brest-lag når Vipers har ni mål å gå på før lørdagens returmøte i Frankrike.

– Brest består av en gjeng med smarte spillere som har vaert med på veldig mye. Men nå må de ta igjen ni mål, og da er de avhengige av å få flyten. Jeg regner med at de kommer til å sette opp et stort tempo, og da må vi hindre dem i å få kampen inn i sitt spor. Hvis de er interesser­t i å løpe, så er vi klare for jeg tror vi har potensial til å løpe mer enn dem, sier Gabrielsen.

Vipers vant hjemmemøte­t 26– 17, og kan tillate seg å tape med ni mål og likevel avansere, gitt at de selv scorer mer enn 17 mål. Taper de med ti mål er de ute, og taper de med åtte er de videre uansett.

Gabrielsen frykter ikke at Vipers skal bli defensive selv om de har så mange mål å gå på.

– Vi spiller for å vinne. Det viktigste er å tenke at vi skal vaere i angrepspos­isjon, og ikke at vi skal forsvare oss for da er ikke ni mål mye. Husk at i europacupe­n er det ofte slik at hjemmelage­t får dommeravgj­ørelsene på sin side, slik vi fikk i Aquarama sist. Derfor gjelder det å vaere i forkant i duellene, og ikke på etterskudd for da får vi fort utvisninge­r, sier 42-åringen.

– Kan avansement­et ryke?

– Ja, det kan ryke. Men spiller vi en god kamp, og holder oss på matta, så er det ikke noe tvil om at vi har et godt utgangspun­kt, sier Vipers-treneren.

PS! Faedreland­svennen er på plass i Brest, og du kan lese forhåndssa­ker på fvn.no og følge kampen live fra klokka 20.30 lørdag kveld.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristine Lunde-borgersen trente knallhardt i sommer. Her under en økt på Spicheren, sammen med Øystein Sylta i Olympiatop­pen Sør, som hadde ansvaret for den fysiske treningen hennes.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristine Lunde-borgersen trente knallhardt i sommer. Her under en økt på Spicheren, sammen med Øystein Sylta i Olympiatop­pen Sør, som hadde ansvaret for den fysiske treningen hennes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway