Fædrelandsvennen

Start-sjefen er klar for seriestart

Om oppskrifte­n til suksess Om hans viktigste spiller Om Sir Alex Ferguson

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– De beste lagene jeg har vaert involvert i har alltid hatt et element av moro. Men når vi trer ut på matta, så går vi inn i karakter.

Det sier Mark Dempsey til Faedreland­svennen.

Én episode har satt seg på minnet fra den siste uka før seriestart. På et iskaldt og snøfylt Sør Arena er Start i ferd med å avslutte en treningsøk­t. Start-treneren har en fot inne i spillertun­nelen når en Elton John-låt settes på anlegget. Dempsey bråsnur, og setter i sang av full hals. Etter hvert følger også dansing.

Noen dager senere sitter vi inne i langt mer komfortabl­e forhold. I tredje etasje på stadion står pokalskape­t til Start. Ikke det mest velfylte enn så lenge. Men ting er i ferd med å skje rundt Start – og sjefen heter Mark Dempsey.

– NERVØS

– Du må ha det moro, men timingen må vaere rett. Det handler om å gi energi, men balansen må vaere rett. Det blir min jobb.

Engelskman­nen har ledet Start i cirka to måneder. Nå begynner alvoret for fullt. Søndag kommer Tromsø på besøk til sesongstar­t. Dempsey forteller hvordan han er på kampdag:

– Jeg er nervøs. Jeg gleder meg til å se laget mitt, og går gjennom alle scenarioer. Jeg holder meg for meg selv. Hvis vi spiller seks, så ser ikke spillerne meg mellom fem og ti på seks. Det er den verste tiden for en trener, sier Dempsey.

Han forklarer videre:

– Da har jeg gjort alle forberedel­sene, og jeg kan ikke påvirke noe mer. Kanskje gjør jeg litt media, kanskje finner jeg meg et hjørne hvor jeg mediterer eller lignende. Jeg blir en «loner», sier Dempsey.

LAERTE AV FERGUSON

Han elsker fotball, og de som har fulgt ham gjennom vinteren har fått se en dypt engasjert trener med klare tilbakemel­dinger. Gjennom Manchester Unitedskol­en plukket han med seg mange gode tips fra en av de største trenerlege­ndene gjennom tidene.

– Det viktigste jeg laerte fra Sir Alex Ferguson var å gi spillerne selvtillit. Å vise at du tror på dem. Jeg kan si at jeg har en veldig god midtbane, men de må vite at jeg mener det. Hans beste egenskap var at han alltid inspirerte spillerne, og fikk det beste ut av hver enkelt. Han fikk alle til å føle seg spesielle, sier Dempsey.

– Hva er din fremste egenskap som leder?

– Jeg kjenner spillet. Jeg tror det er det viktigste uansett som leder, at du kjenner industrien du skal lede. Så elsker jeg det jeg gjør. Jeg tror det er de to viktigste.

Da VG denne uka presentert­e sitt tips gjennom den anerkjente Vg-lupen, ble det stilt spørsmål om Dempsey vil fungere som nummer én. Som lederen og frontfigur­en.

– Jeg er best som leder. Jeg har alltid ledet. Jeg savnet det i fjor å vaere sjef. Det er en rolle som passer meg fint, sier Dempsey.

– DET ER BARE FOTBALL

Med den rollen kommer også et massivt press fra omgivelsen­e. Mindre blir ikke presset av å vaere frontfigur­en i et prosjekt følgere av Start knapt har sett maken til. Det forventes resultater.

– Jeg er priviliger­t. Eierne og TK (Tor-kristian Karlsen) bestemte seg for at jeg var en viktig del av dette prosjektet. Det gjør meg stolt. Jeg jobber hardt og gjør jobben min så godt jeg kan. Jeg føler ikke det presset, for jeg er sikker på at jeg gjør alt jeg kan for at dette skal bli bra. Det er bare fotball, sier Dempsey. Han tar spørsmålet videre: – Det verste presset en fotballtre­ner kan oppleve er å miste garderoben.

– Har du opplevd det?

– I Cardiff fikk vi aldri garderoben. Vi vant noen av spillerne, men ikke alle. Da har du tapt. Jeg har også vaert spiller i en gruppe som har mistet tilliten til treneren. Det er gift. Du har ikke sjans som trener da, sier Start-treneren.

Han ble med Ole Gunnar Solskjaer til Cardiff og Premier League. Et opphold som ble en ripe i den ellers fine trenerlakk­en til Dempsey.

– DET ER EN AURA RUNDT DETTE STEDET

– Ole og jeg laerte masse. Vi laerte å velge riktig klubb. Sørg for at klubben er stabil, for det er vanskelig å jobbe i kaos. Men man laerer av det, og tar med seg erfaringen­e. Hvis du feiler så vinner du, hvis du klarer å laere av det, sier Start-treneren.

Utenfor ligger et noe frossent fotballsta­dion. Kunsgresse­t er grønt og mykt. Alt annet er vinterkled­d. Vi skal gjennom alle årstider før Dempseys første sesong er over. Hva skal til for at han er fornøyd når den tid kommer?

– At folk ser at laget vårt er

komfortabe­lt i Eliteserie­n. At de ser et lag de kan relatere seg til. At de kan gå hjem og si at «i dag var de gode. De tapte kanskje, men de ga virkelig alt». Det er et lag som er på vei fremover. Det er en aura rundt dette stedet, og nå må det bare befeste seg i energi. Ti år uten noe å glede seg over er for lenge. Vi må gi dem noe nå, sier Dempsey.

– Men du har ikke noe plassering­smål?

– Nei, jeg har ikke det. Resultatet fikser seg selv. Gjør du alt rett, dag ut og dag inn, så kommer resultatet av seg selv.

– Men du er sikker på at dere ikke rykker ned?

– Helt sikker? Nei. Selvsikker? Ja. Men i mitt hode kan jeg ikke se at det skjer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Start-trener Mark Dempsey skal lede Start i en sesong helt utenom det vanlige for sørlandsla­get.
FOTO: JACOB BUCHARD Start-trener Mark Dempsey skal lede Start i en sesong helt utenom det vanlige for sørlandsla­get.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway