Fædrelandsvennen

Trump i krig og fred

Handelskri­g og toppmøte med Kim Jong-un viser Trump på sitt verste – og det som forhåpentl­igvis kan bli det beste.

-

Selv til Donald Trump å vaere, har de siste dagene vaert dramatiske. Torsdag kveld norsk tid gjorde han alvor av truslene om å innføre toll på stål og aluminium. Og få timer senere kom nyheten om at han skal møte den nord-koreanske lederen innen mai måned.

begge deler er dramatisk. Og begge deler kom som resultat av Trumps impulsivit­et. Denne politikk-etter-innfallsme­toden medfører store farer for USA selv, og resten av verden. Samtidig kan den av og til også innebaere muligheter. Det er sterkt å håpe at det siste er tilfellet når det gjelder Nord-korea.

Det første utspilleto­m innføring av toll kom uten forvarsel og mot slutten av en seanse som handlet om noe helt annet. Og til tross for at beskyttels­e av amerikansk industri var et viktig tema i Trumps valgkamp, var selv ikke hans naermeste krets informert om denne kunngjørin­gen på forhånd. Dermed var heller ikke konsekvens­ene av en slik straffetol­l utredet. Og i ettertid har Trumps viktigste økonomis- ke rådgiver, Gary Cohn, trukket seg i protest. Hundre av presidente­ns partifelle­r i Representa­ntenes Hus har skrevet et opprop mot straffetol­len.

Grunnen til motstanden er åpenbar. De aller fleste oppegående politikere og økonomer ser faren for en handelskri­g. Mens Trump selv kaller dette «en god ting», fordi en slik krig «kan vinnes».

Nå har den samme impulsivit­eten åpenbart ført til at Trump har avtalt et møte med Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Heller ikke dette var ifølge CNN Trumps naermeste krets informert om. Men ifølge de sørkoreans­ke mellommenn­ene har Nord-korea lovet å avstå fra flere atombombep­røvespreng­ninger og rakettopps­kytinger før møtet. Det er i så fall positivt.

men toppmøter innebaerer også en stor risiko – hvis de slår feil. Derfor har tidligere toppmøter mellom amerikansk­e presidente­r, og mer eller mindre åpenlyst erklaerte fiender, blitt foranledig­et av grundige forberedel­ser. Det er sterkt å håpe at dette vil skje også fram mot dette toppmøtet. Korea-halvøya, resten av regionen og verden har ikke råd til et møte som ender i kaos og i verste fall gjør situasjone­n enda mer alvorlig.

Toppmøter innebaerer også en stor risiko – hvis de slår feil.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En kvinne i Tokyo går forbi en tv-skjerm som viser bilde av de to presidente­ne som skal møtes innen mai.
FOTO: NTB SCANPIX En kvinne i Tokyo går forbi en tv-skjerm som viser bilde av de to presidente­ne som skal møtes innen mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway