Fædrelandsvennen

Det er grunn til å vaere på vakt når en Frp-politiker vil diktere studietilb­udet ved landets universite­ter. Eller?

-

Åshild Bruun-gundersen er Fremskritt­sparti-representa­nt på Stortinget. Hun sitter i Utdannings­komiteen. Hun er ingen tilfeldig Frp-politiker som bekymrer seg over bruken av våre felles skattekron­er, men tvert i mot en politiker som kan sette makt bak kravet om en mer markedstil­passet høyere utdanning.

●●Hun går konkret til verks. Og peker blant annet på fagene antikkens kultur, kjønnsfors­kning, master i Ibsen-studier, master i Viking and Medieval Norse Studies, master i norrøn filologi og globale utviklings­studier.

●●Bruun-gundersen erkjenner at politikere ikke skal detaljstyr­e utdannings­institusjo­nene, men mener det i større grad bør lønne seg økonomisk å tilby studier som naeringsli­vet og arbeidsliv­et ellers har behov for. Vel. Økonomisk belønning er nettopp - politisk styring.

●●Rektor Frank Reichert ved Universite­tet i Agder avviser at de ikke tilpasser studietilb­udet etter samfunnets behov og ønsker. Han sier at UIA hele tiden spør hva arbeidsliv­et trenger. Men han understrek­er at universite­tene også har et dannelseop­pdrag, ansvar for forskning og formidling av kultur og historie. Han tar gjerne tar en diskusjon om dette, sier han.

●●Siden har det vaert nokså stille. Det har det også vaert fra resten av hans akademiske kolleger i Kristiansa­nd og Grimstad. Både norrøne filologer, Ibsen-kjennere og kjønnsfors­kere. Hvorfor setter de ikke all intellektu­ell muskelkraf­t i beredskap når politikere vil styre dem mer? Hvorfor reiser de seg ikke opp og slåss og argumenter­er for universite­tenes uavhengigh­et, selvstendi­ghet og integritet?

●●Er det fordi Åshild Bruun-gundersen har et poeng? For det har hun. Utdannings­institusjo­ner må snakke med resten av samfunnet og speile samfunnsut­viklingen. De kan heller ikke kaste blår i øynene på studenter som velger med et naivt hjerte eller en dårlig oppdatert hjerne, tar opp store studielån og bruker viktige år på lesesalen. Bare for å kunne noe ingen egentlig vil vite.

●●For høy utdanning i Norge er ikke et problem. For mange mastergrad­er er det heller ikke. At det i varierende grad vil mangle studenter i ulike studieløp fra tid til annen kan vaere et problem. Frafallet i videregåen­de skoler og for få fagutdanne­de er et problem. Og kanskje er det et problem at mindre nisjer innenfor ulike fagfelt blir egne mastergrad­er, at faget blir for smalt, når det burde vaert mer generelt. Kanskje. Det kan diskuteres. Men da må noen diskutere.

●●Det er slettes ikke alle høyt utdannede som jobber med det de kan aller best. Noen ganger vil de første jobbene til nyutdanned­e akademiker­e vaere jobber de er overkvalif­isert til, noen ganger vil det vaere litt på siden. Men det uteksamine­rte studenter kan - det er å laere. Det har de bevist. Og de skal ut å få jobb i et yrkesliv som endrer seg i voldsomt tempo, der en mastergrad er aktuell det ene året, kan den vaere ganske utdatert det andre. Men de kan laere.

●●Fremskritt­spartiet eller markedet kan ikke styre utdanninge­n alene. Tanken er skremmende og høres ut som noe Trump kunne kommet på. Vi trenger kunnskap. Vitenskap. Fakta. Også om filosofi, historie, kultur. Om kjønnsfors­kning og utviklings­studier. Men i vår tid - med økende populisme, med nasjonalis­me, antiglobal­isering, ekstremism­e, diskvalifi­sering av vitenskap og forskning, bristende tillit til media - alle disse ingrediens­ene som utgjør det noen kaller en postfaktue­ll tid - så må universite­tene gjøre seg gjeldende, viktige og tydelige. De må ut å forsvare og forklare hvorfor de er viktige, hvorfor kunnskap er viktig?

●●De har en stor jobb å gjøre. Men de er utdannet til det.

KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Åshild Bruungunde­rsen skal ha ros for å reise spørsmål. Noen burde svare.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Åshild Bruungunde­rsen skal ha ros for å reise spørsmål. Noen burde svare.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway