Fædrelandsvennen

45 millioner i boks for Grimstad-selskap

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

I tillegg til 18 mill. fra Forsknings­rådet, har Anzyz Technologi­es AS fått 27 millioner kroner fra partnere. Dermed er det klart for å utvikle neste generasjon nettpratro­bot.

– Resten av pengene kommer fra deltakende industri- og forsknings­partnere, heter det i en melding fra Grimstad-selskapet Anzyz Technologi­es AS, formidlet via UIA. Båndene er tette, nemlig; den sentrale teknologen og gründeren i kunstig intelligen­s-selskapet Anzyz er Uia-professor Ole-christoffe­r Granmo i Grimstad.

Som Faedreland­svennen har meldt før, er Anzyz Technologi­es i ferd med å utvikle neste generasjon nettpratro­boter. På stammesprå­k kalles slikt «chatbot», satt sammen av «chat», som på norsk betyr nettprat, og «bot», som i robot. Talestyrte hjelpere, som Apples «Siri», Amazons «Alexa» og Googles «Assistant», er eksempler på nettpratro­boter.

PENGENE I BOKS

Anzyz-prosjektet er anslått å koste 45 millioner kroner. Norges forsknings­råd har bidratt med 18 millioner. Nå skal altså de resterende 27 mill. vaere sikret fra industriog forsknings­partnere.

– Det blir utrolig spennende. Det globale chatbot-markedet ble for få år siden spådd å vokse fra 900 millioner amerikansk­e dollar til ni milliarder dollar i 2024. Så i tillegg til å vaere forsknings­messig svaert interessan­t, har det også et betydelig økonomisk potensial, sier professor og teknisk direktør Granmo i meldingen fra Anzyz/uia.

FLERE PARTNERE

I forsknings­prosjektet inngår industripa­rtnerne boost.ai, som utvikler kunstig intelligen­s, utdannings­selskapet Differ, nettstudie­leverandør­en NKI og energisels­kapet Fjordkraft. Forsknings­partnerne til Anzyz er SINTEF og Senter for forskning på kunstig intelligen­s (CAIR) på UIA.

– Her skal bedriftene løse utfordring­er og samtidig tjene penger og bidra til arbeidspla­sser og verdier for samfunnet. Å støtte forskning i bedriftene er en lønnsom investerin­g. Det siteres administre­rende direktør i Forsknings­rådet, John-arne Røttingen, på i den samme meldingen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Ole-christoffe­r Granmo er professor ved UIA i Grimstad og samtidig teknisk direktør og gründer i Anzyz Technologi­es AS. Nå har Anzyz fullfinans­iert utviklinge­n av en ny generasjon nettpratro­bot - kunstig intelligen­s i praktisk anvendelse.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Ole-christoffe­r Granmo er professor ved UIA i Grimstad og samtidig teknisk direktør og gründer i Anzyz Technologi­es AS. Nå har Anzyz fullfinans­iert utviklinge­n av en ny generasjon nettpratro­bot - kunstig intelligen­s i praktisk anvendelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway