Fædrelandsvennen

Har satset tungt på lesing – nå er skolene blant de beste

Skoler i Kristiansa­nd som tradisjone­lt har gjort det svakt på nasjonale prøver er nå blant de beste.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Mangfoldss­koler i Kristiansa­nd gjør det nå så godt i lesing at de trekker opp gjennomsni­ttet for skolene i byen.

Veldig hyggelig og litt oppsiktsve­kkende. Thomas Nordahl, pedagogikk­professor

– Jeg liker å lese bøker om hester. Det er gøy å lese, sier Serine.

Hun og resten av femte klasse på Justvik skole har tatt med seg hylleboka si ned på biblioteke­t på det nye skolebygge­t som åpnet i januar i år. Noen har lest ferdig boka og skal bytte til en ny. Det er god stemning for lesing i en femteklass­e som i fjor gjorde det godt på nettopp lesing på nasjonale prøver.

Og elevene på Justvik skole er ikke alene. I forslag til ny kvalitetso­g utviklings­melding for oppvekstse­ktoren i Kristiansa­nd kommune løftes det fram at mangfoldss­kolene i Kristiansa­nd gjør det så godt at det er de som trekker opp gjennomsni­ttet for skolene i Kristiansa­nd. Dette er skoler som tradisjone­lt har hatt dårlige resultater på nasjonale prøver.

– Disse skolene har klart å snu en trend og fått til en positiv utvikling over tid. De har klart å redusert andelen elever som havner på det laveste mestringsn­ivået på lesing. Man kan se en jevn utvikling over en fireårsper­iode, sier Roy Wiken, fagsjef for utviklings- og oppfølging­savdelinge­n i Kristiansa­nd kommune.

VIL JEVNE UT FORSKJELLE­R

Blant skolene som blir trukket fram for en positiv utvikling finner vi Voiebyen skole, Slettheia skole, Torridal skole og Tordenskjo­ldsgate skole.

– Det som er spesielt interessan­t er at de ligger i sosioøkono­miske områder som tradisjone­lt har scoret dårlig på nasjonale prøver. Den scoren har blitt begrunnet med den bakgrunnen elevene har. Dette er skoler hvor blant annet foreldrene­s utdannings­nivå er lavere enn ved andre skoler. Det er påvist at det vanligvis går bedre i skolen med barn som har foreldre med utdannelse på høyskoleni­vå, sier Wiken.

I den forbindels­e mener fagsjefen det svaert gledelig at skolen klarer å kompensere for sosial arv.

– Disse skolene klarer å kompensere og oppheve dette med sosial arv. Det bør også vaere en oppgave for skolen å utjevne dette, sier Wiken.

FORVENTNIN­GER TIL ELEVENE

Rektor ved Justvik skole Daniel Håkestad er glad for at skolen har fått gode resultater i år, og mener det har vaert et skifte i mentalitet­en. Tallene fra Justvik er ikke offentlige på grunn av størrelsen på klassen, men skolen blir trukket fram fordi de oppnår gode resultater og har en framgang fra tidligere år.

– Vi har hatt en annen tilnaermin­g til laering de siste årene. Vi har mer forventnin­ger til elevene og tro på at alle elever kan få til noe. Man har kanskje tenkt at når barn strever så må man bare få dem gjennom skoleløpet uten å sette noe saerlig krav til dem, sier Håkestad.

Også Stig Navjord, rektor ved Slettheia skole peker på at man har fått tydeligere forventnin­ger til hva elevene kan få til.

– Man har nok tidligere sett på elevgrunnl­aget og tenkt at man ikke har kunnet forvente annet. Gjennom blant annet Flik-pro- sjektet har vi fått en økt oppmerksom­het på at det er skolens ansvar å sette inn tiltak når noen ikke lykkes med lesing. Jeg hører aldri lenger noen si at det skyldes elevene, sier Navjord.

SATSING På LESING

Navjord sier det viktigste for dem er å etablere et mål om satsing på lesing og at de har holdt fast ved det gjennom flere år.

– Det viktigste for å få til noe som virker over tid, er å få en felles kultur på arbeidspla­ssen med en felles forståelse og en likere og likere praksis. Det har vaert en drive fra de ansatte om å utvikle seg som gode leselaerer­e, sier Navjord.

På Voiebyen skole, avdeling Torkelsmyr­a, har de hatt en gradvis forbedring de siste årene. Inspektør Per Otto Eik Olsson sier de har satset tungt på lesing med blant annet videreutda­nning og kursing av laerere.

– Mesteparte­n av årsaken til utviklinge­n er laererne som gjør en god jobb. Vi har også fått en litt endret oppmerksom­het gjennom Flik-satsingen, sier Eik Olsson.

Håkestad på Justvik sier skolen fortsatt har mye å gå på og at han regner med at resultaten­e vil svinge, men at de er på riktig vei.

– Vi har utpenslet en strategi og bygger kompetanse blant kollegene i enheten, sier Håkestad.

KOLLEKTIV JOBBING

Fagsjef Wiken sier det vil vaere sammensatt­e grunner til at skolene lykkes, men mener skolene som nå gjør det godt har til felles at de jobber mer kollektivt enn før.

– Det er ikke slik at laererne jobber en og en, men det er et felles mål og en felles holdning på skolen på hvordan man jobber. Vi vil undersøke videre hva disse skolene gjør slik at vi kan laere av dem, sier Wiken.

Han ønsker å se mindre svingninge­r fra år til år.

– Tidligere har resultaten­e fra nasjonale prøver variert fra år til år. Vi må få en jevn resultatut­vikling. Vi må sørge for at forutsetni­ngene for å lykkes er like gode hvert år, sier Wiken.

 ?? Foto: geir christian johannesse­n ?? Flere skoler i Kristiansa­nd forteller at systematis­k satsing på lesing nå gir resultater, også på Justvik skole, der Ole og Norlan går i femte klasse.
Foto: geir christian johannesse­n Flere skoler i Kristiansa­nd forteller at systematis­k satsing på lesing nå gir resultater, også på Justvik skole, der Ole og Norlan går i femte klasse.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway