Fædrelandsvennen

Møkkavaer for bøndene

Elendig sommer med mye regn i fjor og nå våren som «aldri» kommer: Nå flommer det over med kumøkk hos agderbønde­ne.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Bøndene i Agder har vanskelig for å bli kvitt kumøkka, blant annet fordi våren lar vente på seg.

Vest-agder Bondelag har derfor gått ut med en henstillin­g om at de bøndene som har plass til gjødsel, må melde seg.

– Det er rimelig fortvilend­e nå. Så det må veldig gjerne komme vår snart. Veldig snart også, sier Lindesnes-bonde Simon André Simonsen.

Men på utsiden snør det igjen. De siste årene har han kunnet gjødsle jordene sine i mars, det lar seg ikke gjøre i år. Når det er snø og tele i bakken er det forbudt i henhold til loven å gjødsle.

På grunn av alt regnet i fjor, kunne bøndene knapt gjødsle da heller på sensommere­n.

– Jeg har fylt kjellerne i begge våre fjøs. Så har vi leid to containere som er fulle og i tillegg plassert gjødsel hos en nabo. Totalt 2000 kubikk, sier Simonsen.

Som vil si to millioner liter med møkk.

VANSKELIGE FORHOLD

Han er ikke alene. Fylkeslede­r for Vest-agder Bondelag, Tor Erik Leland, forteller at mange nå har fylt sine fjøskjelle­re og vel så det.

– Det var jo veldig vanskelige spreforhol­d i fjor på grunn av regnvannet. Og nå er det snø i hele landsdelen, også langs kysten, sier han.

Selv når snø og tele en dag er forsvunnet og det er lov å gjødsle, må bøndene vente. Det er ikke bare å dure ut på våte jorder, da ødelegges marka lett.

– Så du kan trygt si at vi følger mer med på vaermeldin­gen enn de fleste andre, sier Leland. Bonde Simonsen har tross sine bare 29 år rukket å drive på i yrket i snart ti år. Han har derfor opplevd det aller meste av hva naturen kan finne på.

– Fjoråret var nok det mest krevende med så mye regn. En ting er at det var vanskelig å gjødsle, i tillegg var kvaliteten på fôret dårlig på grunn av regnet, sier han.

Han driver sammen med samboer Jannike Lea Nystøl. Hun sier at de prøver å ikke la bekymringe­r for vaer og vind ta nattesøvne­n.

– Da kan du ikke vaere bonde. Vi lever så tett på naturen at vi må ta det som kommer, sier hun.

SNART FULLT IGJEN

Likevel er dette med altfor mye gjødsel bekymrings­fullt.

– Nå har vi spredt gjødsla det vi kan og har da kanskje ei uke eller to til før det er helt fullt igjen. Da må jeg prøve å lagre hos bønder i Spangereid eller Vigmostad, sier Simonsen.

For ute i fjøset akter ikke parets 125 kyr og kalver å holde seg. Hver ku produserer utrolige 1,7 tonn gjødsel hver måned. I tillegg kommer all vannet som brukes i rengjøring­en og som havner sammen med møkka.

KOSTER å LAGRE

Det er slett ikke billig å lagre på denne måten. De må leie inn en kar med traktor og tanktilhen­ger. I tillegg kommer leie av lager og containere.

– Så langt har vi brukt 50.000 kroner på dette, forteller bonden.

Paret åpnet nytt hypermoder­ne fjøs i fjor, men først i mai får de ferdig en gjødselkum på utsiden som kan ta hele 2400 kubikk.

– Akkurat nå er jo mai veldig langt unna, medgir han.

KRISELØSNI­NG

Det finnes en absolutt kriseløsni­ng, nemlig å kjøpe inn en gjødselpos­e. Men de tar bare 100 kubikk og koster hele 90.000 kroner per stykk.

– Så det er egentlig ingen løsning det heller. Det er derimot sol og regn i bøtter og spann nå, smiler Simonsen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? For bonde Simon André Simonsen naermer det seg krise, han har ikke mer plass til kumøkka. To fjøskjelle­re er fulle, det er også to innleide containere. Han håper intenst på vår nå så han får gjødsla ut over jordene. I bakgrunnen samboer Jannike Lea...
FOTO: JARLE R. MARTINSEN For bonde Simon André Simonsen naermer det seg krise, han har ikke mer plass til kumøkka. To fjøskjelle­re er fulle, det er også to innleide containere. Han håper intenst på vår nå så han får gjødsla ut over jordene. I bakgrunnen samboer Jannike Lea...
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Dette er en av to containere med 500 kubikk med kumøkk som bonden har måtte leie inn, det er ikke plass i fjøskjelle­ren til mer.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Dette er en av to containere med 500 kubikk med kumøkk som bonden har måtte leie inn, det er ikke plass i fjøskjelle­ren til mer.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette bildet er tatt av Simon André Simonsen for nøyaktig to år siden da han spredte gjødsel på jordene. Da var det snøfritt i mars.
FOTO: PRIVAT Dette bildet er tatt av Simon André Simonsen for nøyaktig to år siden da han spredte gjødsel på jordene. Da var det snøfritt i mars.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Gjødselvog­na står uvirksom mens snøen laver ned.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Gjødselvog­na står uvirksom mens snøen laver ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway