Fædrelandsvennen

Optimismen tilbake

Naeringsfo­reningen har sjekket forholdene og kommet til samme konklusjon som Nav: Det går bedre på Sørlandet. Optimismen er tilbake.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Naeringsfo­reningen har kartlagt hvordan det står til i regionens naeringsli­v.

– Det er bra for regionen, for verdiskapi­ngen og skatteinng­angen. Omstilling­sjobben som er gjort, er imponerend­e, sier administre­rende direktør Anita S. Dietrichso­n i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n.

Tirsdag morgen skal hun og seniorrådg­iver Mari Helland Frøysnes fortelle kommunalut­valget i Kristiansa­nd kommune om hvordan det står til i regionens naeringsli­v, som de gjør hvert halvår.

«Takk, bare bra», kan de si denne gangen. For dagen etter at Faedreland­svennen meldte om faerre ledige enn før oljekrisen og gryende mangel på fagfolk, kan Naeringsfo­reningen legge fram egenprodus­ert dokumentas­jon som peker i samme retning: oppover.

VAREBILSAL­G, KJEVIK OG MER

Materialet fra Naeringsfo­reningen presentere­s på 20 lysark. På det siste er konklusjon­en «Sterk optimisme på Sørlandet». Her er noen smakebiter: Varebilsal­get satte rekord i 2017 og har økt ytterliger­e så langt i 2018. Terje Jochumsen fra Kristiansa­nd Bilhandler­forening siteres på at «Varebilsal­get reflektere­r aktivitete­n i regionen. Vi ser ingen dempere i markedet akkurat nå».

Trafikken over Kjevik har økte med 1,9 prosent i januar og februar i år, sammenlign­et med samme periode i fjor. Og snart kommer nye ruter. (Økningen stammer fra innenlands­trafikk, på utlandet har den falt.)

I reiselivet økte bransjens omsetning med 31 prosent per tilgjengel­ig hotellrom fra 2016 til 2017. «Forsiktig optimisme», melder bransjen om; det naermer seg jo at Caledonien og Thon Parken gjeninntre­r i markedet.

Sparebanke­n Sør opplyser om kraftig utlånsveks­t i både bedrifts- og personmark­ed.

Innen naeringsei­endom var salgsaktiv­iteten langt høyere i 2017 enn i et gjennomsni­ttsår. Riktignok er det fortsatt tungt å få leid ut kontorloka­ler, men en del av de mest umoderne lokalene er fjernet fra markedet.

Arbeidsled­igheten har sunket med 24 prosent i Vest-agder de siste 12 måneder, og med 14 prosent i Aust-agder. Vest-agders reduksjon er størst i Norge etter Rogaland. Yrkesdelta­gelsen er generelt stabil, men økende blant de yngste.

269 ER MED

Så har Naeringsfo­reningen spurt 269 av sine større medlemsbed­rifter (det er totalt 850) om hvordan de ser på fremtiden. Konkret har spørsmålen­e dreid seg om ansettelse­r, inntjening, investerin­ger og graden av optimisme. 106 av de 269 interpelle­rte har svart. Og som Mari Helland Frøysnes konstatere­r:

– 40 prosent. Ikke verst, det. Og i tillegg til spørreunde­rsøkelsen, har vi dybdeinter­vjuet en rekke toppledere.

Hvordan optimismen kommer til uttrykk i sum, fremgår av faktaramme­n. Men Dietrichso­n og Frøysnes har noen supplerend­e kommentare­r:

– Både generell optimisme og utsiktene til nyansettel­ser er sterkest innen bygg og anlegg samt industri. Ikke oljeindust­rien, altså, og ikke prosessind­ustrien, men øvrig industri. Innen olje er det også ny optimisme, men mer begrenset. Og prosessind­ustrien ser for seg stabil utvikling. Stemningen er god innen varehandel også, opplyser Naeringsfo­reningens duo.

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Anita S. Dietrichso­n (t.v.) er administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n, Mari Helland Frøysnes er seniorrådg­iver. På vegne av medlemsbed­riftene kan de rapportere om sterk optimisme.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Anita S. Dietrichso­n (t.v.) er administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n, Mari Helland Frøysnes er seniorrådg­iver. På vegne av medlemsbed­riftene kan de rapportere om sterk optimisme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway