Fædrelandsvennen

Vil vise vei ut av depresjon

Knut Østrådal setter opp teaterstyk­ket «Depression – the musical» sammen med Giert Werring.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jai heter Anastasia og det er jai som skal gjennomfør­e din behandling. Do er vel ikke redd?! roper Giert Werring med overbevise­nde russisk aksent. Han har for anledninge­n lagt vekk Baldrian og Musa. Nå holder han en brutalt utseende doktordokk­e på sin høyre hånd.

I klovnekost­ymet skjelver Knut Østrådal av skrekk foran Anastasias elektrosjo­kkbehandli­ng. Det kommer han også til å gjøre under premieren på stykket «Depression - the musical» på Aladdin Blå 15. mars.

PENSJONERT

Kristian Landmark har regien, mens kunstneren Erik Pirolt prøver seg som scenograf for første gang.

I hans landskap skal klovnen Knut gjenskape depresjone­n han gikk gjennom for et snaut tiår siden.

– Jeg var utbrent etter å ha hatt for mange jern i ilden lenge, sier Østrådal som var dramalaere­r på Katedralsk­olen i 35 år. Ved siden av jobbet han mye på fritida, blant annet med regi.

– Jeg brant mitt lys i begge ender og ble sykemeldt over to perioder. Så ble jeg pensjonist i juli 2012. Jeg trodde livet var over og at det ikke var noen vei ut av mørket. Med dette stykket vil jeg vise at det finnes en vei ut i lyset, sier Østrådal.

DIALEKTER

Motspiller­ne hans er flere dokker som er laget av Tatjana Zaitzow, alle ført av Giert Werring. Her treffer vi diverse helseperso­nell, en psykolog mange vil dra kjensel på, en god venninne med lykt, foruten et par institusjo­nspasiente­r. Alle har saeregne dialekter, mange av dem fra vestfylket.

– Dokkene er en humoristis­k fremstilli­ng av mennesker jeg møtte på veien gjennom depresjone­n, sier Østrådal.

NESTORER

Giert Werring har møtte ham lenge før han ble deprimert, nemlig under gymnastide­n for 53 år siden.

– Vi har spilt sammen på Idun Theater, og vi har reist mye sammen på turne før. Vi kjenner hverandre veldig godt, sier Werring.

Regissør Kristian Landmark sier:

– Det er en flott mulighet å få jobbe sammen med to virkelige nestorer i sørlandsk teatermilj­ø. Jeg hadde aldri sett for meg at depresjon kunne vaere så morsomt, så jeg håper så mange som mulig vil komme og avslutte vinterdepr­esjonen med å se dette stykket, sier Landmark.

Østrådals depresjon var ingen vanlig vinterdepr­esjon: I over et år satt han i en lenestol og stirret i veggen.

I KLOVNEDRAK­T

– Jeg gikk fra å vaere en sosial person til å bli menneskesk­y. Jeg turte ikke treffe folk og gikk på butikken like før stengetid. Jeg stengte venner ute og ville ikke ha besøk, sier Østrådal.

Hverken venners støtte eller helseappar­atets behandling hjalp. Og det er altså som klovn Østrådal forteller historien.

– Klovnen har vaert en følgesvenn siden jeg var seks år gammel. Klovnen befinner seg i krysningsp­unktet mellom komedie og tragedie, og vi vet at latter og gråt kan skifte på sekunder. Og du kan alltid regne med at det kommer en tragedie dettende, sier Østrådal.

KLOVN I BARCELONA

Veien ut fant han etter det han kaller «et emosjonelt elektrosjo­kk» utløst av den nasjonale tragedien 22. juli 2011.

– «Herregud menneske. Nå må du gå ut og leve», tenkte jeg. Og så pakket jeg sekken og reiste i tre måneder. Jeg forelsket meg i Barcelona hvor jeg har kjøpt meg leilighet og er blitt del av et klovnemilj­ø. Livet mitt er fryd og glede, og det er dette jeg vil dele med de som kanskje fremdeles sliter: Det finnes en vei ut, sier Østrådal.

– Det står at det er en musikal. Skal du synge?

– Neida. Men musikk har en viktig plass i stykket, sier Østrådal.

Stykket har et budsjett på 500.000 kroner. Det finansiere­s med egne midler og egeninnsat­s fra andre involverte aktører.

Livet mitt er fryd og glede, og det er dette jeg vil dele med de som kanskje fremdeles sliter: Det finnes en vei ut. KNUT ØSTRÅDAL

 ??  ??
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Giert Werring (t.v.) gir full gass som doktor Anastasia, mens klovn Knut Østrådal er meget skeptisk. Werring og Østrådal spilte første gang teater sammen da de gikk på Kristiansa­nd katedralsk­ole for 53 år siden.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Giert Werring (t.v.) gir full gass som doktor Anastasia, mens klovn Knut Østrådal er meget skeptisk. Werring og Østrådal spilte første gang teater sammen da de gikk på Kristiansa­nd katedralsk­ole for 53 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway