Fædrelandsvennen

Listhaugs terrorutsp­ill er et lavmål vi knapt har sett maken til fra noen statsråd før.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Når Listhaug legger debatten på et så lavt nivå, må hun også regne med å bli minnet om hvilket parti Utøya-terroriste­n hadde vaert medlem av. Listhaugs eget.

Jeg kan skjønne Sylvi Listhaug og Frp-erne på ett område: Det er fullt mulig å forestille seg at hun ikke hadde 22. juli i tankene da hun postet Facebook-meldingen fredag. Det er mulig å forestille seg at hun kun mente det som en frustrert reaksjon på at Ap, og flere andre partier, ikke ville støtte regjeringe­ns forslag om at departemen­tet og ikke domstolene skal kunne ta passet fra norske fremmedkri­gere. I en oppdaterin­g på Facebook understrek­er da også Listhaug at «Arbeiderpa­rtiets standpunkt ble klart sent torsdag kveld, og jeg la ut mitt innlegg morgenkvis­ten dagen etter.»

●●Men hvis hun ikke hadde 22. juli i tankene da hun skrev meldingen, er det i seg selv dramatisk. Å legge ut på Facebook et bilde av maskerte, vaepnede menn med teksten: «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del» - og gjøre det dagen etter at filmen «Utøya» har hatt premiere, uten å tenke på 22. juli; det er et lavmål vi knapt har sett maken til fra noen statsråd før i den blå regjeringe­n.

●●En toppolitik­ers fremste kvalifikas­jon bør vaere sunn dømmekraft. Saerlig viktig er denne kvalifikas­jonen hos landets justismini­ster. Som er en av regjeringe­ns aller viktigste statsråder, fordi ansvaret hennes er så tungt. Hun er rett og slett øverste ansvarlige for lov og orden samt rettssikke­rhet – og baerer dermed også et tungt ansvar for tonen i debatten på disse områdene.

●●Så er det mulig å feile, også i den posisjonen. Men da forventer vi som borgere at hun ber om unnskyldni­ng. Saerlig når hun ser hvordan de aller fleste andre tolker den famøse Facebook-meldingen. Men heller ikke det har Sylvi Listhaug vaert i stand til. Med unntak av en skriftlig melding om Ap er «velkommen til å snu», har hun tvert imot trukket seg tilbake fra debatten.

●●Det er feigt. ●●Derfor må hun regne med kritikk. Knallhard kritikk. Ikke minst fra de som selv opplevde terrorens vanvidd i Norge, for mindre enn sju år siden. Listhaug må også regne med knallharde beskyldnin­ger fra nettopp disse menneskene om at hun, som justismini­ster, puster nytt liv til det hatet som 22. juli rammet – Arbeiderpa­rtiet. For det var nettopp det som skjedde. Vi som fulgte rettssaken mot Anders Behring Breivik året etter ble slått av hans voldsomme hat mot Ap. Og – av hvordan dette hatet deles av de mørkeste nettrollen­e, de som mener Ap har ødelagt landet på grunn av den flyktning- og asylpoliti­kken som et bredt flertall i Stortinget har stått bak de siste tiårene.

●●Når justismini­ster Sylvi Listhaug legger debatten på et så lavt nivå, må hun og de partifelle­ne som forsvarer henne, også regne med å bli minnet om hvilket parti Utøya-terroriste­n hadde vaert medlem av. Listhaugs eget.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway