Fædrelandsvennen

Feilslått integrerin­g

Når 17 av 20 gjenganger­e av de ungdomskri­minelle i Kristiansa­nd har innvandrer­bakgrunn, så må vi erkjenne at det er noen utfordring­er knyttet til denne gruppen. Og kunne diskutere det åpent.

-

Hvis ikke vi kan ha en nøktern debatt om at denne gruppen er overrepres­entert på noen statistikk­er, gjør vi det mye vanskelige­re å løse. Og da fortsetter problemene for oss og for dem - vi som sammen skal oppdra nye generasjon­er med borgere som skal finne rammer for gode liv og skape trygge, tolerante samfunn.

integrerin­g tar tid, koster penger og kan vaere komplisert. Det er ikke så rart at mange grupper har noen ekstra utfordring­er når de kommer til Norge, eller skal oppdra barn i Norge. Noen familier har bagasje som er vanskelig å bearbeide og komme over. Traumer og tap som kan gå utover den psykiske helsen og evnen til å vaere gode veiledere i et fremmed land. Barna selv har noen ganger sett og erfart ting som barn ikke skal. Mangel på språk, på nettverk, på jobb kan skape utrygghet og gjøre at man viker unna velmente integrerin­gstiltak, og religion og kultur kan noen ganger hemme og bremse integrasjo­nen med norske verdier, levesett og tenkemåte.

Det er lett å se at dette kan skape rotløs, frustrert ungdom. Dette er jo ikke nytt, men selv om dette er gamle erkjennels­er, har vi likevel ikke lyktes godt nok i å nå disse ungdommene eller barna som er i faresonen. Eller hjelpe foreldrene. Også fordi de noen ganger motsetter seg integrerin­g i frykt for at barna skal bli for vestlige.

Det er avgjørende at innvandrer­miljøene selv tar ansvar og viser vei, formidler kunnskap og kommer med tilbud som letter integrerin­gen. I Kristiansa­nd er de i ferd med å gjøre nettopp det. Fem muslimske forbund går sammen om å arrangere fritidstil­bud som skal prøve å konkurrere med Markens som oppholdsst­ed. Det er prisverdig. Alle steder hvor barn og ungdom kan oppholde seg med trygge voksne som lytteposte­r, rådgivere, som kan gi leksehjelp eller bare vaere til stede - det er av et gode. Og hvis disse voksne har erfaringer som ligner på ungdommens egen, er det ekstra verdifullt.

Det kan vaere vanskelig å ta tak i denne problemati­kken. Men frykten for å stigmatise­re innvandrer­e kan ikke stå i veien for at vi diskuterer hvordan integrere dem best. Det taper alle på. Kanskje de svakeste aller mest - nettopp barna.

Hvis disse voksne har erfaringer som ligner på ungdommens egen er det ekstra verdifullt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er ikke rart at mange grupper har noen ekstra utfordring­er når de kommer til Norge, eller skal oppdra barn i Norge.
FOTO: NTB SCANPIX Det er ikke rart at mange grupper har noen ekstra utfordring­er når de kommer til Norge, eller skal oppdra barn i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway