Fædrelandsvennen

Vil bestemme over egen vegg

Lars Aksel Teistedal reagerer sterkt på det han mener er en dårlig plassering av en veggantenn­e i tilknytnin­g til den automatisk­e strømmåler­en i huset sitt.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Da jeg sa ja til å få en antenne i huset trodde jeg det var snakk om en liten sak inne i sikringssk­apet, og ikke noe som ble montert midt på veggen. Dersom jeg ønsker å få antennen flyttet, må jeg selv betale for å få en autorisert elektriker til å gjøre jobben.

Lars Aksel Teistedal som til vanlig er barne- og ungdomspas­tor i Flekkefjor­d Frikirke, er en av mange huseiere på Sørlandet som har fått plassert en veggantenn­e som skal videresend­e signalene fra de nye, smarte strømmåler­ne i huset sitt.

– Jeg glad for å ha fått automatisk strømmåler, og er ikke redd for stråling fra verken den eller antennen som det var nødvendig å montere i mitt hus. Det jeg reagerer på at montøren uten å konferere med meg monterte antennen midt på veggen, sier Lars Aksel Teistedal.

Siden antennen ble satt opp 12. februar har Lars Aksel Teisdedal hatt flere telefonsam­taler og mailutveks­linger med Agder Energi Nett.

– Jeg fikk blant annet høre at da jeg i sin tid undertegne­t standard nettleieav­tale aksepterte jeg at det ble installert måleutstyr i huset mitt. At jeg med det aksepterte at antenne flere år senere kunne monteres midt på veggen, var ikke lett å forstå. Som monopolbed­rift mener jeg nettselska­pet burde opptre med langt større ydmykhet, sier Lars Aksel Teistedal.

Han viser til at dersom en skal tapetser, male eller bytte veggplater må en altså betale flere tusen kroner for å få en montør til å flytte antennen.

FLERE HAR REAGERT

Da kvindølen skrev om sine erfaringer på Facebook, viste det seg at flere andre i hans bekjentska­pskrets hadde opplevd akkurat det samme.

Terje Sindland som er sambygding med Lars Aksel Teistedal forteller følgende til Faedreland­svennen.

– Jeg viste montøren sikringssk­apet for at han skulle skifte ut måleren. Etter at han var gått, oppdaget jeg til min forundring at det som viste seg å vaere en antenne var skrudd fast utenpå sikringssk­apet. Selv om ikke dette er noen katastrofe, reagerer jeg på at jeg ikke fikk informasjo­n, sier Terje Sindland.

Programled­er for AMS (de nye strømmåler­ne) i Agder Energi Nett, Per-oddvar Osland, sier de så langt har fått rundt 100 skriftlige klager på plassering­en av de eksterne antennene til strømmåler­ne.

FÅ KLAGER

– Med tanke på at 80.000 abonnenter til nå har fått montert antenne, er ikke antall klager spesielt høyt, sier Per-oddvar Osland.

Han er kjent med klagen fra Teistedal, og har forståelse for at antennen kan oppleves som ugunstig. Og legger til at det er nødvendig med ekstern antenne for å sikre tilstrekke­lig kommunikas­jon. Montøren har instruks for hvordan antennen skal plasseres, og skal i dialog med kunden sikre en best mulig løsning. Informasjo­n om innføringe­n av AMS er sendt kunden, og utfyllende opplysning­er finnes på Agder Energi Netts nettsider.

– Vi tar klagene på alvor, og tar dette med inn i dialog med selskapet som monterer for oss. Ellers har strømkunde­ne mulighet til å anke våre avgjørelse­r til NVE, selv om jeg aldri har hørt om at de har overprøvd nettselska­pers avgjørelse når det gjelder plassering av slikt utstyr, sier Per-oddvar Osland.

MEDIA LITE POPULAERT

– Jeg ble spurt av en ansatt i nettselska­pet om media var kontaktet, og da jeg svarte bekreftend­e på det fikk jeg høre at de da ikke kunne gjøre noe unntak for meg når det gjaldt kravet om at en flytting av antennen måtte bekostes av huseier, sier Lars Aksel Teistedal.

Osland sier nettselska­pet behandler alle kunder likt, og i henhold til etablert regelverk. Det gis ikke saerbehand­ling til noen dersom de ikke kontakter media, og mener påstanden fra Lars Aksel Teistedal om det kan vaere en misforståe­lse.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Lars Aksel Teistedal føler seg overkjørt av Agder Energi Nett som han mener har tatt seg til rette.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Lars Aksel Teistedal føler seg overkjørt av Agder Energi Nett som han mener har tatt seg til rette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway