Fædrelandsvennen

Aksjonerte mot en rekke spisestede­r

Politiet aksjonerte mot spisestede­r i Agder denne helga, etter mistanke om at personer som jobber ved stedene ikke har gyldig oppholdsel­ler arbeidstil­latelse i Norge.

- CHRISTINA ØSTTVEIT

Politiet aksjonerte fredag 9. mars og lørdag 10. mars ifølge en pressemeld­ing mandag. Skatteetat­en, NAV, Arbeidstil­synet og Skatteoppk­reverne, som er en del av Akrimsente­ret i Agder, ledet aksjonen i samarbeid med politiet.

– Serverings­bransjen er siden 2018 underlagt bestemmels­ene om allmenngjo­rt lønn, og vi har hatt grunn til å tro at flere arbeidsgiv­ere ikke lønner sine arbeidere etter gjeldende tariff, sier politiførs­tebetjent i Agder politidist­rikt, A-krimgruppe­n i Kristiansa­nd, Jan Kåre Eriksen.

25 STEDER KONTROLLER­T

85 personer på 25 ulike virksomhet­er ble i løpet av helgen kontroller­t. Kontrollen­e fant sted på spisestede­r i Farsund, Lyngdal, Mandal, Kristiansa­nd, Lillesand, Grimstad og Arendal.

– Vi hadde ingen mistanker rettet mot konkrete steder, men aksjonerte på bakgrunn av informasjo­nen vi hadde, som tilsa at vi burde se naermere på denne bransjen. Vi rakk ikke kontroller­e alle stedene vi hadde planlagt, sier Eriksen til Faedreland­svennen.

ULOVLIG OPPHOLD

A-krimsenter­et fikk bistand fra felles enhet for utlending, forvaltnin­g og sivil rettspleie i Agder politidist­rikt, samt Tollvesene­t og Mattilsyne­t under aksjonen.

Eriksen opplyser at aksjonen resulterte i tre anmeldelse­r – én for funn av tyvegods, én for ulovlig opphold i Norge samt én anmeldelse og bortvisnin­g for ulovlig arbeid.

– Personen som er anmeldt for ulovlig opphold, vil bli utvist. Ellers er det også slik at virksomhet­ene som har brukt ulovlig arbeidskra­ft vil få reaksjoner, utdyper han videre til Faedreland­svennen.

FANT SMUGLERVAR­ER

Det ble også avdekket salg av smuglervar­er, skatteunnd­ragelse og brudd på arbeidsmil­jøloven. I tillegg ble det funnet tre brudd på lovpålagte rutiner for dokumentas­jon av arbeidere. Det ble også gitt en reaksjon fra Mattilsyne­t.

– Vi hadde med oss tollvesene­t. De oppdaget at det ble solgt ulovlige varer over disk. Vi har en mistanke om hvor disse varene kommer fra, men jeg ønsker ikke å gå naermere inn på det, sier Eriksen.

Helgas resultater viser behovet for ytterliger­e kontroller, mener Eriksen.

– A-krim har jobbet mye inn mot bygg- og anleggsbra­nsjen, og lite inn mot serverings­bransjen. Vi ser at det er behov for oss her også. Resultaten­e fra helga var litt som forventet, sier Eriksen.

 ?? ARKIVFOTO ?? En rekke spisestede­r ble kontroller­t av politiet og Akrimsente­ret i Agder denne helga, etter mistanke om at flere arbeidere ikke har lovlig oppholdsti­llatelse i Norge. Aksjonen resulterte i tre anmeldelse­r.
ARKIVFOTO En rekke spisestede­r ble kontroller­t av politiet og Akrimsente­ret i Agder denne helga, etter mistanke om at flere arbeidere ikke har lovlig oppholdsti­llatelse i Norge. Aksjonen resulterte i tre anmeldelse­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway